Читај ми!

Апел да привредници предводе рушење баријера

У склопу самита о Западном Балкану, у Бечу је одржан састанак привредних комора региона са којег је упућена заједничка порука да регион треба да буде арена мира и просперитета, а привредници предводници у рушењу баријера.

На скупу је говорио и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж који је представио акциони план шест комора Западног Балкана који обухвата 26 пројеката, преноси Танјуг.

 

Чадеж се посебно осврнуо на примену три пројекта: Коморски инвестициони форум (КИФ) који је касније током дана и формално основан, Заједнички форум привредних комора Западног Балкана за програмирање регионалних пројеката финансираних из фондова ЕУ и Регионалне платформе за јачање малог и средњег бизниса.

"Реализација заједничких иницијатива обухваћених акционим планом може да промени целокупну слику овог региона како би регион постао препознатљивији као простор у којем се питања економије стављају у први план", рекао је Чадеж.

Говорећи о другом пројекту, Чадеж је нагласио да ће уз подршку Еврокоморе овај пројекат развијати све коморе Западног Балкана, као и Приврдна комора Хрватске кроз платформу СЕЕЦЕЛ (Регионални центар за развој предузетничких компетенција за земље Југоисточне Европе).

Констатујући да су привредници одувек били пионири у успостављању сарадње и рушењу баријера Чадеж је нагласио да, када је реч о региону Западног Балкана, јесте присутан развојни тренд, али да су потенцијали неискоришћени.

Посебно је нагласио да нису довољно искоришћена средстава из ИПА фондова и навео да су укупна средства која стоје на располагању за буџетски период 2014. до 2020. године 11, 7 милијарди у оквиру ИПА фондова, односно скоро три милијарде из вишекорисничке ИПЕ.

Чадеж је навео да у структури привреде региона, више од 95 одсто доминирају мала и средња предузећа и изнео податак да је ЕУ до 2020. године за финансирање програма развоја МСП издвојила више од 82 милијарде евра.

Оно што брине, упозорио је Чадеж, јесте просечна стопа незапослености у региону која у групи становништва старости 15 до 64 године износи 20 одсто, а од укупног броја незапослених у просеку 42 одсто су млади. Ова слика региона, додао је, мора да се промени.

"Улога и задатак наших комора јесте и да се залажемо за отклањање преосталих препрека, развој економске регионалне сарадње и побољшање пословно-инвестиционе климе на нашим тржиштима. Одлучујући предуслов за то је свакако унапређење регионалне саобраћајне инфраструктуре", рекао је Чадеж.

Навео је да се очекује да највиши званичници на самиту постигну споразум о кључној транспортној мрежи за Западни Балкан.

Такође је додао да је задатак комора у региону да утичу на владе земаља да поједноставе или потпуно укину бирократске процедуре које прате проток људи, роба и услуга, као и да се отклони 41 нецаринска баријера колико их је остало од 2009. године.

Председник Привредне коморе Косова Сафет Грџалију такође је поручио да постоји жеља да Балкан буде место сарадње и мира. Он је захвалио Чадежу и премијеру Србије Александру Вучићу на настојањима за уклањање баријера и истицању значаја економије.

Како је рекао, односи Србије и Косова треба да се побољшавају и да постоји тешња сарадња.

У том контексту, Грџалију је навео да споразум постигнут пре неколико дана у Бриселу представља нову синергију и знак да Балкан може да буде претворен у регион мира и просперитета.

Према његовим речима, привредници су ти који треба да уклањају баријере и успостављају поверење међу људима.

Сарадња комора Западног Балкана пример је и за друге институције, додао је председник ПК Косова.

Грџалију је подсетио да је недавно одржан састанак привредних комора Косова и Србије у Београду са којег, како је посебно истакао, носи најбоље могуће утиске.

Учесницима се обратио и председник Коморе Аустрије Кристоф Лајтл, као и Ефка Хедер, директорка СЕЕЦЕЛ.

Велики значај привредних комора

Лајтл је оценио да привредне коморе имају велики значај јер са једне стране подстичу развој укупне економије, а не само појединих сектора, а са друге представљају партнере владама у остваривању њихових циљева.

Привредне коморе помажу и предузетницима, рекао је Лајтл и додао да Аустрија има 110 канцеларија широм света у којима ради око 600 људи.

Аустријска привредна комора је интегрисана у мрежу европских комора и са те позиције може значајно да помогне коморама Западног Балкана, поручио је Лајтл.

Да би земља била успешна потребна јој је успешна економија, рекао је Лајтл и додао да су стрпљење, посвећеност и доследност кључ за успех.

"Неки се плаше глобализованог света, али ако имате праву вредност, стратегију и мере, немате чега да се плашите, већ треба да се надате, а коморе су те које треба да донесу наду - грађанима, компанијама", рекао је Лајтл.

Пре овог састанка комора, одржан је радни доручак на којем су учествовали председници комора, министри економија и представници великих аустријских компанија инвеститора на Западном Балкану међу којима су били "Страбаг", "Шпаркасе", "Сименс", "Рајфајзен" и други.

Састанци комора Западног Балкана одвијају се у склопу самита о Западном Балкану који је део Берлинског процеса који је иницирала немачка канцеларка Ангела Меркел.

Договорено је да следећи састанак комора Западног Балкана буде одржан у Црној Гори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару