Хан за што скорије отварање поглавља

Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан оценио је у Бечу да би, након договора у дијалогу Београда и Приштине, требало што пре отворити прва поглавља са Србијом.

"Чињенице говоре у прилог томе да би требало ускоро започети преговоре о првим поглављима", поручио је Хан на конференцији за штампу пред почетак Самита о западном Балкану.

Хан је изразио задовољство што је висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини успела да дијалог Београда и Приштине "доведе до привременог брзог краја".

То се десило брже него што се очекивало, констатовао је Хан приметивши да је то исход нове климе на Балкану, која омогућава брже "прескакање сопствене сенке" и постизање резултата.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, такође, је позвао ЕУ да што пре отвори поглавља са Србијом.

Он је истакао да је постигнут значајан напредак у имплементацији Бриселског споразума и да сада треба отворити поглавља.

"Нема потребе да чекамо неке јануаре или друге термине идуће године. Отворите поглавља уместо да подижете ограде и остављате нас вани", поручио је Дачић.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц оценио је да је мировни пројекат ЕУ недовршен без земаља западног Балкана, додајући да сматра да све државе западног Балкана треба да имају европску перспективу, а земље ЕУ ће им бити партнери у спровођењу потребних реформи.

Самит у Бечу је од огромног значаја, јер представља шансу да се фокус ЕУ скрене на западни Балкан.

"Скуп треба да буде и место за разговор, као и договор о дефинисаним пројектима и мерама", објаснио је Курц и навео да су договорени бројни инфраструктурни пројекти који су важни за регион.

Такође је указао да су важне и друге теме као што је повезивање младих кроз програм размене.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер објаснио је да је Немачка иницирала Берлински процес, чији је бечки Самит наставак, са циљем да подстакне и убрза процес прближавања западног Балкана ЕУ, али и решавања конфликата.

Он је изразио наду да ће велики пројекти, о којима се разговара, бити спроведени, а као веома битан део процес навео је повезивање младих, изразивши наду да ће овај договор ускоро ући у фазу примене.

"Међутим морамо да се опростимо о размишљањима да ће ЕУ или поједине земље чланице решавати проблеме региона. ЕУ може да нуди помоћ, упозорава и указује, али на крају одлуку морају доносити земље региона", навео је Штајнмајер указујући на позитивни развој на западном Балкану.

Комесар Хан је објаснио да ће на Самиту бити анализирано шта је учињено у протеклих 12 месеци, од почетка Берлинског процеса, олценивши да се доста тога позитивно променило и да је успешно покренуто више иницијатива.

Тако је, како је рекао, постигнут договор о пројектима у области саобраћаја који ће бити примењени у наредних 12 месеци, за које ће ЕУ дати 200 милиона евра.

Укупно ЕУ предвидела је милиајарду евра за наредни период за пројекте на западном Балкану, новац који ће наредних година донети конкретне резултате грађанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару