Читај ми!

Линта осудио антисрпске графите у Вуковару

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта најоштрије је осудио исписивање графита увредљивог садржаја на неколико локала у Тржном центру Вуковара, чији су власници и корисници махом Срби.

Наиме, неколико локала освануло је јуче исписано графитима увредљивог садржаја - "Убиј Србина", "Веселе усташе", "Чекамо вас ми Хрвати", као и кукастим крстовима, усташким "У" и другим нацистичким обележјима и симболима, преноси Танјуг.

"То је срамотан и антицивилизацијски чин који има за циљ застрашивање српског становништва и даље нарушавање међунационалних односа у Вуковару. Захтевамо да полиција и тужилаштво хитно пронађу починиоце и најоштрије их казне због ширења говора мржње", поручује Линта у саопштењу.

Председник Коалиције подсећа да се то не дешава први пут у Вуковару и да се слични инциденти дешавају и у другим деловима Хрватске.

Исписивање графита антисрпског садржаја, сматра Линта, део је организоване кампање која се од стране десних снага води према преосталим Србима у Хрватској, с циљем да се иселе, или асимилују и додаје да је лоша ствар то што се све најчешће завршава без проналажења криваца и њиховог процесуирања.

Линта је, такође, поздравио одлуку Заједничког већа општина из Вуковара да упути отворено писмо хрватској јавности у коме позива све напредне и антифашистичке снаге у Хрватској да се јавно ограде од отворених позива за рехабилитацију усташтва и јавно осуде таква настојања.

"Трагична је чињеница да националне иниституције у Хрватској, као што су Хрватска академија наука и уметности, Матица Хрватска, Удружење књижевника, Хрватска бискупска конференција, као и политичка, научна и културна елита, мирно посматрају ширење усташке идеологије у Хрватској", упозорава Линта.

Председник Коалиције поставља и оправдано питање да ли њихово ћутање значи и одобравање и сматра да уколико изостане широка и масовна осуда усташтва "биће то знак да данашња Хрватска види свој узор у злогласној Независној држави Хрватској".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару