Ђурић: Формирање ЗСО неповратно

Процес формирања Заједнице српских општина је неповратан и није уперен ни против кога на Косову и Метохији, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, уочи наставка дијалога са Приштином, истичући да српска страна иде у Брисел са доказаном и искреном жељом за нормализацијом односа.

Према речима Марка Ђурића, у понедељак ће прво започети експертски разговори, док је за уторак планиран састанак председника Владе Србије и целокупне делагације Србије са представницима косовских Албанаца, уз посредовање високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Главна тема и циљ наших разговора је договор о принципима за оснивање Заједнице српских општина и финализовање спровођења Бриселског споразума Београда и Приштине о нормализацији односа, најавио је Ђурић у интервјуу Фонету.

Упитан да ли ће Београд евентуално пристати на неки уступак, како се 27. августа у Беч на конференцију о Западном Балкану не би отишло без резултата, Ђурић је одговорио да Београд чврсто држи своју позицију и очекује пуно поштовање до сада договореног.

"Мислим да је видљиво и из претходних рунди разговора да није исти ниво мотивације Београда и Приштине за нормализацију односа и постизање договора", рекао је Ђурић и нагласио да је нормализација односа са Приштином "наш стратешки национални интерес".

Према његовој оцени, поједини политичари косовских Албанаца на дијалог не гледају као на средство нормализације и помирења, већ за постизање циљева до којих нису могли да дођу на друге начине. 

Само прочитајте папир и видећете да је Србија испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, као што ћете видети и чија је одговорност за оно што још није урађено, указао
је Ђурић.

Приштина, без сумње, носи терет неиспуњеног дела Бриселског споразума, због чега Ђурић очекује да Европска унија помогне да се тај споразум спроведе, јер ЕУ није неко ко даје просторије за вођење разговора, већ је гарант његовог спровођења.

Када је реч о принципима ЗСО, мислим да смо сада много ближе споразуму, него што смо били на почетку или током разговора. Дакле, рекао бих да је то у оквиру домашаја разговора 25. августа, истакао је Ђурић.

Према речима Ђурића, ЗСО би требало да оснажи српски народ на Косову и Метохији и пружи одговоре на политичке, економске и друштене изазове који се налазе пред њим.

Она ће му омогућити да управља својим пословима, осигура перспективу, заштити га од етнички мотивисне мајоризације у институцијама, асимилације и албанизације српских средина и других штетних појава чији смо били сведоци у претходним деценијама, објаснио је Ђурић, који очекује да ће Београд имати могућност да директно финансира ЗСО.

Противећи се залагањима Приштине да ЗСО нема извршна овлашћења, Ђурић је узвратио да ће документ који две стране усагласе бити најбољи одговор на такве ставове косовског премијера Исе Мустафе и министарке за преговоре Едите Тахири.

Упитан о најавама из Приштине да би у Бриселу могло да се разговара и о чланству Косова у Унеско, Ђурић је одговорио да је Косово и Метохија већ у Унеско, као део Србије и да
нема потребе да буде посебно представљено.

Према оцени Ђурића, представници власти у Приштини дане пред нове рунде дијалога често користе као бесплатни термин за политичко рекламирање у својим медијима.

Осврћући се на противљење покрета Самоопредељење формирању ЗСО, Ђурић је указао да "поједине политичке странке у Покрајини ових дана користе хушкачку реторику, која је, по свом карактеру, усмерена против припадника српског народа".

Сви они који евентуално размишљају о нередима и насиљу на Косову и Метохији требало би да знају да се ту налази озбиљно међународно безбедносно присуство, "али и да иза Срба на Косову и Метохији стоји Србија", поручио је Ђурић.

Ђурић сматра и да даље задржавање лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића у притвору нема никаквог правног смисла.

Уверен сам да овај случај има веома озбиљне политичке импликције и да они који су утамничили Ивановића нису то урадили без политичких мотива и намера, закључио је Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару