Подршка Србији у наставку преговора са ЕУ

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је у Луксембургу, после неформалног састанка министара и државних секретара за европске послове, да је Србија добила подршку за реформе које спроводи и да је високо оцењена политика премијера и Владе у погледу регионалне стабилности.

"Чини ми се да смо добили подршку од свих за реформе које спроводимо, за критеријуме које испуњавамо и да би до краја године требало да почнемо са отварањем поглавља", рекла је Јадранка Јоксимовић за Танјуг.

Министарка Јоксимовић је додала да су поруке премијера после недавних инцидената у БиХ, позив члановима Председништва да дођу у Београд и та "јако добра" посета изузетно добро оцењени.

"Препознаје се да Србија води одговорну политику стабилности у региону", рекла је Јоксимовић.

На састанку у Луксембургу, који до краја године председава ЕУ, присуствовали су представници држава чланица ЕУ, али и држава кандидата за чланство, као и представници Европске комисије, међу којима је и њен потпредседник Франс Тимерманс.

Јоксимовић је оценила да је Луксембург, позивом за учешће и државама кандидатима, показао посвећеност настаку процеса проширења.

"То је изузетно добра порука за нас. То показује да ЕУ, уз све проблеме, дилеме и бројне изазове са којима се суочава и даље наставља политику проширења, да је заинтересована за земље кандидате. Ми смо то искористили да представимо своје приоритете, све што смо урадили у преговарачком процесу, да очекујемо подршку", нагласила је Јоксимовић.

Министарка је навела да је и у једном од принципа председавања Луксембурга наведено да се очекује и да ће бити пружена подршка отварању поглавља и наставку тог процеса са Србијом, Црном Гором и Турском.

Јоксимовић је рекла да је на дневном реду било и питање миграција.

"Ми смо објаснили своје позиције, да је то питање које захтева сарадњу свих у ЕУ, да Србија чини све што је до ње као земље-кандидата и да се понаша одговорно", рекла је она, додајући да је за септембар или октобар најављена конференција на којој ће се управо разговарати о питању миграната на рути Западног Балкана.

Јоксимовић је уочи и после састанка имала неформалне разговоре са Тимермансом, министром спољних послова Луксембурга Жаном Аселборном, државним секретаром за политику и европске послове Италије Сандром Гоцијем, државним секретаром Француске за европске послове Арлемом Дезиром.

Према њеним речима, Тимерманс се изузетно похвално изразио о реформама које Србија спроводи и о премијеру Вучићу лично и изразио спремност да помогне Србији.

"Све у свему то је била добра прилика за презентацију нашег приоритета и очекивања да ћемо наставити пут европских интеграција", закључила је Јадранка Јоксимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару