Читај ми!

Без одузимања таблица на Јарињу

Споразум о осигурању возила који су Београд и Приштина потписали 23. јуна у Бриселу иако је то било предвиђено, ноћас није ступио на снагу. Приштина тврди да Србија није спремна за примену споразума, док из српског преговарачког тима поручују да Београд није тражио одлагање. Најава Приштине да ће одузимати возила са "српским" таблицама, показала се као празна претња.

Пре месец дана, када је потписан у Бриселу, споразум о осигурању возила обрадовао је највише косовске Србе, пошто предвиђа значајно смањење трошкова преласка административних прелаза према централној Србији. Иако је данас требало да почне његова примена, Приштина је одустала, па споразум није ступио на снагу.

Косовски премијер, међутим, одговорност пребацује на српску страну.

"У питању је то да нас је Српска страна обавестила да није у стању да почне са спровођењем споразума јер треба да још поради на деловима документа који су у вези са његовом применом", тврди косовски премијер Иса Мустафа.

Међутим, како истичу у српском преговарачком тиму, Београд није тражио одлагање примене и био је у потпуности спреман за његово спровођење. То потврђују у Удружењу осигуравача Србије, које је било задужено да припреми техничке услове за примену споразума.

Апсолутно је све спремно и споразум је могао да поцне да се примењује, напомиње Миша Јанковић из Удружења осигуравача Србије.

Осим политичких разлога, заправо Приштина није била технички спремна за примену јер, између осталог на административним прелазима није инсталиран систем електронске верификације полиса.

Истовремено, на Космету се јуче појавила информација да ће власти у Приштини, наводно у оквиру споразума о осигурању, одузимати возила са српским регистарским ознакама градова, иако питање таблица нема никакве везе са споразумом о осигурању.

Незваничне најаве Приштине да ће од поноћи почети да одузима возила са "српским" таблицама показале су се, судећи по извештајима са терена, празном претњом.

Возила са "спорним" регистарским таблицама, међу којима су и оне са ознаком КМ (Косовска Митровица) у ноћи између четвртка и петка неоматано су пролазила административни прелаз Јариње у оба смера, јавио је Танјуговизвештач са лица места.

Дрецун: Скривене намере Приштине

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију у томе види скривене намере Приштине.

Хоће да за договор о осигурању вежу аутомобиле који користе таблице које нису статусно неутралне које носе ознаку РКС - Република Косово, и да се ти аутомобили крећу кроз централну Србију, а то није био предмет разговора, поручује председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић објаснио је да не постоји никаква веза између споразума о признавању полиса осигурања возила и регистарских таблица, уз коментар да Приштина покушава да, уз оно што је договорено, спроведе нешто што није.

Стојановић није могао за да потврди да је Приштина суспендовала споразум о осигурању, али је уверен да на тај начин скреће пажњу са формирања Специјалног суда за ратне злочине почињене на северу Косова.

"Очигледно је да, у тренутку када ће морати да се формира Специјални суд, потребно да се једним делом скрене пажња са те најважније теме и да се актуелизује неки други проблем", навео је Стојановић и додао да је "полукризну" ситуацију врло лако пребацити на север Косова.

Како је рекао, споразум о осигурању ће морати да се спроведе, а "очигледно је да неко у Приштини покушава да уз спровођење тог договора, спроведе још нешто што није договорено.

Према раније постигнутим техничким договорима, српске таблице са КиМ могу да се користе у Покрајини док возила са ознаком Република Косово не могу да прелазе у централну Србију.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару