Читај ми!

Међусобна подршка и солидарност Србије и Јапана

Председник Србије Томислав Николић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана у Београду Ђуићија Такахаре коме је пренео да Србија жели да настави да јача свестране односе и сарадњу са Јапаном као пријатељском земљом и једним од најзначајнијих партнера у Азији.

"Уверен сам да постоје бројне могућности за јачање економске сарадње наших земаља, повећање трговинске размене и јапанских инвестиција у Србији," рекао је Томислав Николић, изразивши уверење да ће нови амбасадор учинити све да се пријатељске везе српског и јапанског народа и односи две земље додатно унапреде.

Предаји акредитива јапанског амбасадора присуствовао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Николић је рекао да је пуноправно чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије али да она жели и добре односе са свим земљама света.

Односе Србије и Јапана одликују традиционално пријатељство, међусобна подршка и солидарност који ће, како је оценио, остати трајна вредност у односима две земље, додао је председник.

"Желим овом приликом да изразим захвалност јапанској влади и народу на хуманитарној и развојној помоћи коју су досада пружали Србији и на спремности јапана да подржи економски равој Србије," нагласио је Николић.

Амбасадор Такахара је српском председнику пренео жељу јапанског цара за јачањем односа две земље и истакао да ће Токио наставити да подржава Србију и њене институције.

"Влада Јапана најискреније цени залагање ваше земље на путу приближавања ЕУ уз сарадњу на међународној сцени како бисте успоставили стабилност и благостање на Западном Балкану и целој Европи," рекао је Такахара.

Амбасадор је додао и да јапанска влада подржава, како је рекао, напоре Србије на плану друштвено-економског развоја. Јапан ће наставити да пружа подршку образовним, здравственим, спортским и културним институцијама Србије, рекао је амбасдор.

"Имам срећу што према мојим сазнањима грађани Србије имају позитиван став према жутим аутобусима у Београду, такозваним 'јапанцима' које смо донирали ГСП-у. Ми желимо да наставимо такав вид подршке у знак пријатељства наше две земље и позивам вас да учврстимо сарадњу у билатералним односима и на међународном нивоу," нагласио је Такахара.

Српском председнику захвалио је на гостопримству које Србија указује грађанима Јапана и јапанским компанијама које у њој послују.

"Обећавам вам да ћу се трудити да на задовољство обе наше стране обављам своју дужност у циљу успостављања још чвршћих односа између Јапана и Србије кроз активнију сарадњу и посете високих званичника, економску и културну размену," закључио је Такахара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару