Читај ми!

Приштина одустала од примене споразума о осигурању возила

Власти у Приштини одустале су од споразума о осигурању возила, непуних шест сати пре почетка примене, рекао је за Бету извор близак београдском преговарачком тиму.

"То је први споразум из бриселског дијалога од ког се једнострано одустало, а Београд ће у наредним данима, заједно са посредницима покушати да спасе овај споразум", рекао је саговорник.

Навео је и да је Приштина током данашњег дана покушала да на сваки начин опструира почетак примене споразума о осигурању возила, као и да је најавила да ће од поноћи, када почиње примена споразума о осигурању, почети са одузимањем српских таблица са Косова, иако се споразум о осигурању ни на који начин се односи на питање таблица.

"То је изазвало панику на северу Косова и Метохије и протесте грађана на прелазу Јариње", рекао је Бетин извор.

"Питање регистарских таблица регулисано је раније постигнутим техничким договором, а Меморандум о осигурању не обухвата питање таблица. То су у Бриселу потписали и представници Приштине, што значи да су потписом потврдили да употреба таблица остаје као и до сада, да српске таблице на Косову и Метохији могу да се користе у Покрајини, а да са РКС таблицама и даље неће моћи да се прелази у централну Србију", рекао је извор.

Како извор Бете наводи, када је Приштина данас под притиском Београда преко међународне заједнице морала да одустане од најављене забране и одузимања српских таблица и "флагрантног кршења постигнутих договора, уследило је директно и недвосмислено одустајање Приштине и од споразума о осигурању, непуних шест сати пре почетка примене".

Извор је навео и да ће, због неодговорног понашања приштинских власти, штету трпети пре свега грађани Косова и Метохије што ће и даље морати да плаћају додатно осигурање возила на административним прелазима.

Портал приштинског дневника Коха диторе пренео је да је кабинет косовске министарке за дијалог Едите Тахири, у допису упућеном члановима радне групе за гранично осигурање, обавестио да је поништен Меморандум о узајамном признавању осигурања за аутомобиле, који је потписан у Бриселу 23. јуна између Београда и Приштине.

Примена тог споразума требало је да почне 24. јула у поноћ. До поништавања је дошло, како преноси Коха, зато што српска страна није успела да изврши неопходне припреме за његово спровођење.

Кабинет министарке Тахири је, према писању Кохе, пренео да су, с обзиром на то да су за реализацију овог споразума потребне обе стране, они сада приморани да спровођење одложе на неодређено време.

Такође, у саопштењу се наводи да ће се састанак на коме ће се разговарати о овом споразуму одржати 5. августа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару