Читај ми!

Доловац реизабрана за републичког јавног тужиоца

Скупштина Србије изабрала је поново Загорку Доловац за републичког јавног тужиоца, на период од шест година.

Загорка Доловац је изабрана већином гласова, за њен поновни избор гласала су 154 посланика, а против је био само један, пренео је Танјуг.

Влада Србије је парламенту предложила да Загорку Доловац изабере по хитном поступку, с обзиром на то да је неопходно да се благовремено изврши избор републичког јавног тужиоца и спрече штетне последице по рад тог органа.

Републичког јавног тужиоца на предлог Владе Србије, по прибављеном мишљењу надлежног скупштинског одбора, бира Скупштина Србије, на период од шест година и он може поново бити биран.

Влада је у образложењу тог предлога навела да је Државно веће тужилаца на седници од 15. јуна утврдило листу кандидата за избор републичког јавног тужиоца, где је између кандидата који се налазе на коначној ранг-листи Загорка Доловац остварила најбоље резултате у поступку предлагања кандидата.

Загорка Доловац је рођена 1966. године у Новом Саду, Правни факултет у том граду завршила је 1989. године, а правосудни испит положила 1992. године.

У досадашњој каријери је, поред осталог, била заменик јавног тужиоца у Окружном јавном тужилаштву у Новом Саду, вршилац дужности јавног тужиоца у Окружном јавном тужилаштву у Београду, а за републичког јавног тужиоца је именована почетком 2010. године.

У њеној биографији се наводи да је као републички јавни тужилац уложила максималан напор да обезбеди ефикасно и успешно поступање јавног тужилаштва, јачање капацитета тог органа, унапређење поступања и сарадњу са другим органима, организацијама цивилног друштва и међународним партнерима у борби против криминала и сузбијању кривичних дела.

Скупштина је потврдила и три уговора са Турском – о изручењу, о узајамној правној помоћи у кривичним стварима и о узајамној правној помоћи у грађанским и трговачким стварима.

Оснива се центар за истраживање саобраћајних несрећа

Скупштина Србије је усвојила и Закон о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају, који предвиђа оснивање јединственог центра за истраживање несрећа у саобраћају са седиштем у Београду.

Поменути центар ће се бавити питањима како је дошло до удеса, који су узроци, као и које препоруке могу да се дају да се несреће више не догађају, а њиме ће руководити главни истражитељ који има положај директора посебне организације.

Начин и услови избора главног истражитеља питања су о којима је на данашњој седници опозиција тражила објашњење од министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, тврдећи да они нису јасно дефинисани у закону.

Министарка Михајловић је истакла да у тексту предлога закона јасно пише да “главног истражитеља поставља Влада на пет година на предлог председника Владе”, али да то не значи да ће он бити постављен без јавног конкурса.

Она је истакла да Закон о државним службеницима претпоставља јавни конкурс, што је и овде случај, као и да он мора имати одговарајућу стручност што подразумева и искуство у тој области од најмање девет година.

"“Према томе, нико није рекао, понављам, да ће било ко ко је државни службеник бити постављен ван јавног конкурса"”, истакла је Михајловићева.

Михајловићева је раније, образлажући Предлог закона о истраживању несрећа у ваздушном, водном и железничком саобраћају, рекла да тај акт треба да омогући утврђивање јасних узрока када дође до несрећа и да се "на основу тога утврди шта је све потребно урадити како до таквих несрећа не би дошло".

Скупштина је усвојила и измене Закона о облигационим основама и основама својинско-правних односа у ваздушном саобраћају. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару