Читај ми!

Какве су поруке послате са београдског сусрета?

Дан после посете чланова Председништва БиХ Београду, Влада Србије је одлучила да пошаље радне тимове за Сарајево, где ће се разговарати о инфраструктури, енергетици, наменској индустрији и туризму – како би се конкретизовала сарадња у тим областима. Шта значи посета, како су тумачени сигнали и гостију и домаћина и у ком правцу иду односи две земље?

Иако су дошли с теретом и давне и скорашње прошлости, гости су с домаћином разговарали о будућности. Аналитичари су слушали поруке. Али и оно што их је пратило.

"Није исто да ли кажете Драган или господин Човић, господин Изетбеговић, и Александар или председник Владе Вучић. Ту су ситнице којима се ставља на знање какав је карактер односа и шта се достигло", објашњава професор Факултета политичких наука у Београду Иво Висковић.

Две земље у својој биографији имају питања сукцесије, избегле, нестале, а потом и Насера Орића, резолуцију о Сребреници, напад на српског премијера... Од свих тих тема је најбезболнија економија. Отуда и прва на дневном реду.

"Влада Србије је одлучила да пошаље тимове за Сарајево да разговарамо о четири сектора – инфраструктури, енергетици, туризму и наменској индустрији, да покушамо да конкретизујемо ствари. Када правите ближу економску сарадњу онда ће вам и политика ићи бар нешто лакше од руке", каже премијер Александар Вучић.

"Ја сам јуче добио коначну листу регионалних пројеката са којима идемо у Беч – 26 пројеката. Можда није реално да буду сви, можда пет или шест, неки су инфраструктура, неки образовање, да се праве заједничке компаније и да се ради на трећим тржиштима", каже Бојан Ђурић из Привредне коморе Србије.

За то време, кажу упућени, важан је директан контакт.

"Позитиван балкански инат би могао да проради. Посредник са стране размишља о својој провизији, јер не посредује бесплатно и да посредовање траје што дуже. А посредовање може трајати док постоји проблем", каже бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић.

И гости су задовољни посетом.

"Исказујем задовољство јучерашњом посетом Београду, која је била врло успешна и добра", наводи српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

У Бриселу се ова посета гледала и у евроинтеграцијском контексту – као позитиван корак ка помирењу и на путу приближавања Србије и Босне и Херцеговине Европској унији. Европска комисија охрабрује лидере две земље да наставе одговорну политику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару