Читај ми!

Приштина тражи истрагу о Еулексу

Косовска скупштина усвојила резолуцију о Еулексу којом је предвиђено да косовска председница Атифете Јахјага од високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Федерике Могерини затражи почетак истраге о случајевима које се стављају на терет Еулексу.

Резолуција је усвојена са 23 гласа за, 23 уздржана и 17 против док су расправу о тој резолуцији још јуче напустили посланици Демократске партије Косова, наводи Танјуг.

Скупштина је позвала председнике судског и тужилачког савета да у року од 10 дана поднесу ванредни извештај у вези са аферама и утицајима у истрагама званичника Еулекса и арбитрарним одузимањем овлашћења косовским органима правосуђа.

Еулекс је јуче реаговао на одржавање седнице о резолуцији и навео да и даље има извршна овлашћења на Косову.

У саопштењу Еулекса је навео да има и нових предмета, и да према закону из 2014. године Еулексови тужиоци "нормално" раде на текућим предметима, а да се случај додељује Еулексовом тужиоцу на основу заједничке одлуке Главног државног тужиоца и Главног тужиоца Еулекса.

"У складу са тим законима, од априла 2014. године укупно је било поднето 46 таквих захтева. Од тог броја, Еулексовим тужиоцима додељено је 38 нових предмета, од којих 31 предмет спада у надлежност Основног суда у Митровици, а седам предмета у надлежност Канцеларије специјалног тужилаштва Косова (КСТК), седам захтева је одбијено, а један је повучен. Мешовитом тиму састављеном од Еулексових и локалних тужилаца додељено је осам предмета", наводи се у саопштењу.

У вези са извештајем о наводном укључивању тужилаца и судија Еулекса у кривичном прогањању одређених политичара са Косова, који није потписан, Еулекс се позива на изјаву Специјалног представника ЕУ Стојана Пелка од 12. јуна 2015. године.

''Немам било каквих сазнања о таквом извештају и стога не можемо да шпекулишемо ко је тај извештај написао и са каквим мотивима. Међутим, можемо да потврдимо да тај извештај није био припремљен од стране Еулекса, ЕЕАС-а или Европске комисије за било коју од тих организација'', навео је Палко.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару