Читај ми!

Макалистер: Похвале за регионалну сарадњу, реформе и дијалог

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер сматра да је јучерашња посета чланова Председништва БиХ Београду веома важна. Посебно цени реакцију српске владе и премијера Александра Вучића након инцидента у Сребреници.

Дејвид Макалистер је рекао да је реакција премијера Александра Вучића и српске владе била умерена и избалансирана, преноси Танјуг.

"Реакција српске владе и премијера Вучића била је веома умерена и избалансирана после напада у Сребреници, када је шеф српске владе рекао да рука Србије остаје испружена Босни и позвао чланове Председништва да дођу у Београд", нагласио је Вучић.

У том контексту, а подсетивши управо на учешће премијера Вучића на комеморацији у Сребреници, известилац ЕП истиче конструктивну улогу Србије у процесу помирења и сарадње у региону и помиње као пример сусрете премијера Србије и Албаније Београду и Тирани, које сматра историјским.

"Све су то били веома важни кораци", оценио је Макалистер.

А кад је реч о путу Србије у ЕУ, сматра да је дошло време за отварање поглавља, мада подсећа да приступање изискује много времена.

Србија је остварила значајан напредак, а отварање поглавља био би важан сигнал којим би се одало признање тим напорима, констатовао је Макалистер, који посебне речи хвале има за спремност српске администрације у преговорима са ЕУ.

Макалистер је у интервјуу Танјугу рекао да се Србија налази у одлучујућој фази у вези с отварањем поглавља. Сматра да је дошло време за то, а подсећа и да је Европска комисија дала препоруку на основу које одлучује свих 28 земаља чланица.

Констатује и да је Србија направила огроман напредак протеклих година, посебно у протеклих 12 месеци, због чега верује да би отварање поглавља било позитиван сигнал политичарима који верују у европску будућност земље, а "чиме бисмо показали да ценимо њихов рад".

Верује да грађани Србије знају да је и другим земљама које су ушле у ЕУ требало пуно времена, и да су понекад били фрустрирани због неких застоја. Подсећа при томе да чланство у ЕУ значи приступање заједници вредности и заједничких правила, за шта су потребне свеобухватне припреме.

Његово је уверење, каже, да ће поглавље 35, које се тиче односа Београда и Приштине, бити једно од првих, ако не и прво које ће бити отворено, те да би то требало да се догоди ове године - наравно, под условом да свих 28 држава чланице буду уверене да је дошло време.

А следећи "нову филозофију Европске комисије", истиче да је сада важно да се поред поглавља 35 отворе што пре и 23 и 24.

Када све буде спремно за отварање поглавља 23 и 24 она треба да се отворе, јер, како објашњава, она покрећу реформски процес који је потребан у земљи, а који користи грађанима.

Подсећа да је приступање ЕУ од користи за грађане, те да у Немачкој верују "у идеју европске интеграције".

За Немачку ЕУ је више од заједничког тржишта, то је велики процес мира и слобода, као и заједничких вредности, наглашсава Макалистер.

"Београд и Приштина морају да ураде свој део"

Констатовао је да би било одлично ако би Србија постала чланица, али је поручио да је у овом тренутку потребно мало више конкретног напретка и резултата у дијалогу Београда и Приштине.

Како је рекао, вероватно је да ће прво поглавље бити 35, а Београд и Приштина, поновио је, морају да ураде свој део.

"Знам колико су разговори тешки. Време је за компромис. Београд, али и Приштина морају да ураде свој део", истакао је Макалистер додајући да су висока очекивања и од Приштине, не само од Београда.

У том ће смислу, потврдио је, и шефица европске дипломатије Федерика Могерини позвати две стране на следећу рунду дијалога оног тренутка кад буде била уверена да је дошло до значајног напретка о детаљима.

Макалистер примећује да се у овом тренутку ради углавном о политичким детаљима, због тога и то све траје толико, а кад је реч о техничким и другим детаљима он каже да је способност српске администрације за свако поштовање.

Похвале Макалистер има и за економски напредак Србије, реформе које спроводи и објашњава да фискална консолидација и економски раст иду заједно, да је то модел успеха, а да је Немачка пример да је такав модел политике одрживији од других.

Верује да ће грчка криза утицати на процес ширења ЕУ, истакавши да се ради о "домаћој" кризи у тој земљи у којој је пуно ствари било лоше.

Грчка, како је додао, има дуг пут пред собом, а ЕУ је спремна да покаже солидарност. Од Грчке ЕУ очекује да спроведе обећане реформе.

"То нема утицаја на дебату о приступању Србије ЕУ. Политика премијера Вучића и владе Србије је другачија од оне у Грчкој. Канцеларка Ангела Меркел је била јасна када је охрабрила Србију да настави свој пут економског раста, структурне реформе и фискалне консолидације. Дугорочно гледано та политика биће успешна", потврдио је Макалистер.

"Желимо да охрабримо регион да настави путем ка ЕУ" 

Осврнуо се и на предстојећу конференцију о Западном Балкану, крајем августа, у Бечу, рекавши да она показује да је иницијатива немачке канцеларке процес, а не једнократна ствар.

"Влада у Немачкој, заједно са другим партнерима верује у обећање дато у Солуну. Свих шест земаља западног Балкана имају европску перспективу и све су на путу ка ЕУ. Неке напредују, неке заостају. Није само немачка влада идентификовала Западни Балкан као важан део овог континента. Западни Балкан је у срцу Европе, окружен земљама ЕУ. Желимо да охрабримо свих шест земаља региона да наставе путем ка ЕУ", рекао је Макалистер додајући да Србија, као највећа земља, игра веома важну улогу у региону.

Такође је истакао да је веома значајно што је Србија донела стратешку одлуку о придруживању ЕУ, додајући да ће приступити Унији чим буде спремна, а у томе ће помоћи ЕУ.

"Можете бити поносан Србин и Европљанин у исто време. Надам се да ће грађани у Србији моћи рећи ускоро да су поносни што, на пример, живе у Новом Саду или неком другом граду, да је Србија њихова домовина, а ЕУ више него заједничко трзиште, те да су чланови породице европских нација", истакао је Макалистер.

Иначе, тродневна посета Србији, током које је посетио и Танјуг, за њега је, каже, била позитивна, подсетио је на обећање да ће редовно долазити и заључио: "Верујем да је једном виђено боље него сто пута прочитано. Настојим да дођем свака два, до три месеца, да разговарам са људима и информишем се о актуелном развоју".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару