Читај ми!

Дачић у Либану о унапређењу односа две земље

У оквиру прве посете Либану, министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је, са премијером Тамамом Саламом и шефом либанске дипломатије Жибраном Басилом о унапређењу билатералних односа две земље.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, том приликом истакнуто је вишедеценијско пријатељство две земље, које траје још од времена Покрета несврстаности, преноси Танјуг.

На састанку је потписан и Споразум о укидању виза на дипломатске и службене пасоше, а закључено је да би сарадњу две земље требало интензивирати у сфери политике, економије, културе, образовања и спорта.

У том смислу, како се наводи, требало би радити да се споразуми који су у фази усаглашавања потпишу приликом узвратне посете званичника Либана.

Дачић се захвалио либанским званичницима на разумевању српских ставова и, како је истакнуто, "принципијалном ставу Либана" када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Током разговора размотрене су и теме од заједничког интереса као што је координација у међународним организацијама и опасности које прете савременом друштву - тероризам и емиграција.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија са забринутошћу прати интензивирање терористичких напада и страдања недужних грађана пријатељског Либана.

"Ми желимо да постигнемо и међусобни споразум или меморандум о заједницкој сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала", казао је он и истакао да се Србија и наш регион такође налазе на мети терориста, те да се и са нашег подручја регрутују борци терористичке групације.

Осврнувши се на питање илегалних миграција, Дачић је рекао да се велики број избеглица налазе на простору Србије на свом путу ка Западној Европи.

"Неке земље у Европи праве зидове, ограде, да би спречили пролаз, али мислим да то није прави одговор модерне Европе", истакао је Дачић и додао да Србија потпуно одваја питање тероризма од питања имиграције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару