Читај ми!

Пут Косова ка Унеску, од твита до реалности

Ако је веровати друштвеним мрежама, Косово је аплицирало за чланство у Унеску. То је на Твитеру прошле недеље објавио косовски министар спољних послова Хашим Тачи. Реакција има и у Београду, Паризу, Приштини. Поставља се питање колико је твит близу реалности.

Твит за унутрашњу употребу или косовска дипломатска офанзива? Судећи по датуму објаве твита Хашима Тачија, Косово је за чланство у Унеску аплицирало пре пет дана. Али захтев, кажу у Паризу, још није стигао. Због тога Србија још не реагује, саопштавају из МСП.

"Уколико буде потврђено да је такав захтев упућен, Република Србија ће наставити са активностима усмереним ка обезбеђивању пуне примене Резолуције 1244. Република Србија ће свим расположивим дипломатским средствима настојати да спречи чланство Косова у Унеску", кажу у Министарству спољних послова.

У Министарству додају да свако разматрање захтева за пријем Косова у Унеско не само што би представљало кршење Резолуције Савета безбедности већ би имало и изразито негативан утицај на актуелни дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Управо Бриселским споразумом Србија се обавезала да неће блокирати чланство Косова у међународне организације. Неће помоћи ни вето. Правних механизама блокаде у Унеску нема, остају само политички.

Ненад Ђурђевић из Форума за етничке односе навео је пример Палестине, која није члан УН, али је примљена у Унеско.

"То је политичко питање које пре свега зависи од добрих међународних спонзора које заинтересована страна има у међународној заједници. Ако то успе, Србија има мале шансе да нешто блокира", каже Ђурђевић.

Да ће тако и бити, надају се у Приштини. Не знају, међутим, због чега њихов захтев до Париза путује пет дана.

"Ми немамо информације где је тај захтев, али веома је важно да Косово буде члан Унеска јер многи манастири и објекти који су под заштитом закона Косова биће овим споразумом још више протектирани", рекао је Бесим Тахири из Института Косова за локалну самоуправу.

У Приштини верују да ће чланством у Унеску бити ближе столици у УН, и новим признањима државности. Признају, ипак, да не знају хоће ли остварити и први корак.

"Још се не зна да ли је то реално или није, то је много тешко јер, као прво, одлука у вези с тим није само у Унеску, него и у државама које нису признале Косово", каже Тахири.

Неизвесност око дипломатских путева Косова за српску дипломатију не сме бити алиби за нечињење, сматрају аналитичари.

"Ова тишина која говори много више од речи је тишина којом МСП шаље неку поруку, ја се само бринем да та тишина не буде исто као са резолуцијом Велике Британије око Сребренице, када је симулирано изненађење – да смо преко ноћи добили резолуцију", каже Ђурђевић.

Четири српска манастира на Косову већ су уписана на листу светске баштине Унеска. Уколико Косово постане чланица организације за образовање, науку и културу, важно је како ће СПЦ заштитити своје интересе.

Важније је, сматрају познаваоци прилика, како ће Србија заштитити своје политичке интересе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару