Читај ми!

Посланици поздравили сусрет Вучића са врхом БиХ

Посланици владајуће коалиције и опозиције у Скупштини Србије оценили су да је посета чланова Председништва БиХ Србији, после напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, позитивна и у циљу наставка политике помирења у региону коју води Србија.

Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС-а, рекао је у парламенту да сутрашњи састанак премијера Вучића и чланова Председништва БиХ, доживљава као још један корак у стабилизацији региона у помирењу свих држава на западном Балкану, преноси Танјуг.

"На том састанку ће се вероватно неко постидети, неко научити како се може бити добар домаћин, како се може разговарати о државним стварима, како се држвана политика може креирати само дијалогом", рекао је Бабић.

Бабић наводи да ће се на састанку разговарати о будућности, економској сарадњи и заједничкој европској перспективи БиХ и Србије.

Каже да тај састанак доживљава као још једну квалитетну цртицу на страни Србије, као земље носиоца стабилности у региону и на страни Владе Србије и Александра Вучића као фактора стабилности, помирења и напретка и Србије и целог региона.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић, рекао је новинарима да је тај састанак још једна јасна потврда спремности и опредељености Србије и њене неспорне жеље за наставак политике мира и помирења, регионалне стабилности, добросуседских односа, сарадње и порсперитета.

"Србија још једном показује да жели наставак искреног регионалног помирења и да даје огорман допринос као конструктиван фактор стабилности у региону", каже Милићевић.

Истиче да то не умањује тежину инцидента у Сребреници. Покушај убиства премијера је један од најтежих инцидената који се може десити у међународним односима две земље, рекао је Милићевић.

Како је навео, Србија очекује веома конкретне резултате када је реч о раду надлежних у БиХ и одговоре ко су починиоци и ко су организатори покушаја убиства премијера Вучића 11. јула у Поточарима.

Милићевић додаје да и поред тог инцидента Србија показује спремност да сва отворена питања, уколико отворена питања постоје, решава кроз дијалог и разговор.

Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић каже да је сутрашњи састанак победа Вучића у вези са превазилажењем проблема које је доживео у Сребреници.

"Мислим да је веома важно да је Вучић тај који успоставља добросуседске односе између две државе. Од посете очекујем договор пре свега у вези са сарадњом са БиХ и превазилажењем проблема присутних око 20 година", каже Чолаковић.

Наводи да очекује да ће се на сутрашњем састанку разговарати о Републици Српској.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић каже да је сусрет државног врха БиХ и Србије позитивна ствар и иде у правцу нормализације у региону и смиривања тензија након инцидента у Поточарима.

"То свакако треба подржати, а шта ће бити конкретни резултати, то је већ друго питање јер мислим да је крајње време да изађемо из проблема у региону који је само један декларативан вид политике и уђемо у суштинско решавање ствари које ће све немиле догађаје да остави у прошлости", рекао је Стефановић.

Зоран Живковић, посланик Нове странке рекао је новинарима да је добро што чланови Председништва БиХ долазе у Београд, али да је лош повод за ту посету.

"Оно што се сад дешава, мирење Бакира Изетбеговића и Алексадра Вучића је нешто што није требало да се догоди. То што се десило је недопустиво, да премијер било које државе буде дочекан са звиждуцима, а камоли са каменицама", рекао је Живковић.

Наводи да је то што се десило у Сребреници и долазак чланова Председништва БиХ у Београд наставак једне балканске мачо лиге где политичари више гледају свој стајлинг и шта им кажу саветници за медије него што се баве решавањем питања у својим земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару