Читај ми!

Макалистер: Србија испред других на путу ка ЕУ

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер наводи да је Србија знатно испред других у региону по евроинтеграцијама, додајући да мора да настави реформе. Оцењује да је време да се отворе прва поглавља и додаје да је очигледно да ће прво поглавље бити 35.

На питање да ли би Европска унија могла да прими све земље Западног Балкана истовремено, Дејвид Макалистер је одговорио да свих шест држава региона има европску перспективу, али да их не би требало посматрати као конвој, већ појединачно, јавља Танјуг.

"Не би било ни у интересу Србије да се свих шест земаља региона истовремено придружи ЕУ, јер ви сте знатно испред других земаља", рекао је Макалистер током другог дана посете Београду.

Према његовим речима, у Србији је потребно још предузети мере у области привреде, владавине права и слободе изражавања, али и нормализовати односе са Приштином.

Макалистер је охрабрио српску владу да остане на путу приватизације компанија у државном власништву.

Приватни сектор, како каже, још није довољно развијен, а економске и политичке реформе које је Србија већ усвојила заслужују највеће признање, али је битно да се реформе наставе.

"Најбоље реформе ништа не вреде ако се не примењују. Србија не сме ништа да одлаже за сутра", поручује Макалистер.

Према његовим речима, државни сектор у Србији и даље је превелик, и још много државних предузећа треба да буде приватизовано, како би постала ефикаснија и конкурентнија.

Известилац ЕУ изражава жаљење што су организовани криминал и корупција на Западном Балкану и даље веома распрострањени.

Истовремено, Макалистер је одао признање Србији на предузетим корацима у борби против криминала и корупције, указујући да не постоји ниједна функционална држава без независног правосуђа.

Такође, констатује да посматрачи изражавају забринутост због погоршања услова који омогућавају пуну слободу изражавања.

С тим у вези, Макалистер подсећа да је Србија у Индексу слободе штампе пала са 55. на 67. место, те додао да се модерне демократије заснивају на правосуђу, законодавству и извршној власти и да не треба да чуди што се медији у Немачкој називају четвртом силом.

"Слобода медија је саставни елемент демократије који не може да се постигне само усвајањем закона, већ стварањем погодног окружења", указује Макалистер. 

Поглавље 35 отворити што пре 

Дејвид Макалистер верује да је дошло време да се отворе прва поглавља, што би требало да се деси у овој години, а то би могла бити 35, 23, 24 и 32.

Према његовим речима, одлуку о отварању поглавља доноси 28 земаља чланица ЕУ, а Европска комисија даје само препоруку.

Макалистер је, у разговору са медијима, објаснио да поглавља 23 и 24 морају, како је предвиђено, бити отворена у раном стадијуму, као и да ће бити затворена на крају.

У случају Србије, према његовим речима, због комплексних односа са Приштином, поглавље 35 има важну улогу.

"Питање Косова је витално важно за ЕУ. Постоји резолуција Бундестага која захтева да поглавље 35 мора да се отвори у раној фази, а то су тражиле и неке друге владе ЕУ, не само Берлин", рекао је Макалистер.

Известилац ЕП напомиње да отварање поглавља 35 зависи од тога да ли је могуће направити финални, додатни напредак у проналажењу решења за Заједницу српских општина.

"Проналажење тог решења није само на Србији, већ и на Косову. Канцеларка Ангела Меркел рекла је да је време за компромис и ту поруку упутила како Београду тако и Приштини", наглашава Макалистер.

Макалистер наводи да је свестан да је питање званичног признања Косова контроверзно питање у Србији.

Додаје да су у прошлој рунди дијалога стране биле веома близу договора и да је сада на шефици европске дипломатије Федерики Могерини да позове две делегације на наставак дијалога.

Истовремено, известилац ЕП подвлачи да је приступање ЕУ као грађење куће – почиње од главне одлуке, захтева много планирања у процесу и почиње од градње темеља, који је тежак процес, али да, када се упустите у тај процес, схватате да доноси резултате.

"Могуће је истовремено бити Србин и Европљанин"

Известилац ЕП за Србију оцењује да је национализам европском континенту донео само невоље и изразио уверење да је одговор томе уједињена Европа, те да је могуће истовремено бити Европљанин и Србин, Немац или Британац.

"Верујем у принцип идентитета који се преклапају", истакао је Мaкалистер у разговору са новинарима у београдском Медија центру.

На питање новинара о останку Британије у ЕУ, Макалистер је оценио да ће референдум о томе бити у тој земљи одржан већ крајем 2016. године.

Мaкалистер упозорава да ће главни задатак ЕУ бити како превазићи поделе између две групе држава чланица – оне која жели дубљу интеграцију која ће бити неопходна да би и еврозона била дубља, и групе која то не жели, а у којој су, на пример, Британија и Данска.

Мaкалистер је приметио да су Британци увек били и биће другачији, јер ЕУ виде као економски пројекат, док је за Немце и друге, како је објаснио, ЕУ и политички пројекат. 

Регионална сарадња – суштина евроинтеграција

Известилац ЕП истиче значај добросуседских односа у региону и додаје да није само на Србији да ради на њиховом унапређењу.

"Регионална сарадња и добросуседски односи чине суштински део процеса ка ЕУ. То је једини начин да се постигне мир, стабилност и просперитет у овом делу Европе", објашњава Макалистер.

Известиоца ЕП шесторка на Западном Балкану подсећа на Заједницу угља и челика, која је 1952. основала ЕУ. Циљеви и идеали су били идентични – унапредити економски развој и донети мир и помирење", уочава Макалистер.

У том контексту, известилац ЕП истиче улогу Србије и конструктиван приступ Владе премијера Александра Вучића, подсећајући на његове историјске посете Тирани и комеморацији у Сребреници.

Према његовим речима, те посете су биле историјске прекретнице.

Известилац ЕП поздравља чињеницу да су премијер и остали нагласили да је рука Србије остала испружена босанском народу, чиме је опредељење за помирење доказано.

Осудио је напад на Вучића у Поточарима, истакавши да је то напад на дух сећања и помирења. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару