Читај ми!

Посланици о истраживању несрећа

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о Предлогу закона о истраживању несрећа у ваздушном, желензичком и водном саобраћају, као и о изменама Закона о облигационим и основама својинско-правних односа у ваздушном саобраћају. Седница ће сутра бити настављена расправом о потврђивању три споразума са Турском.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће новим законом бити основан јединствен центар за истраживање несрећа у саобраћају чији је циљ утврђивање узрока и самим тим превентивно деловање, пренео је Танјуг.

Образлажући предлог Закона о истраживању несрећа у ваздушном, водном и железничком саобраћају, Михајловићева је у Скупштини Србије истакла да ће се Центар бавити питањима како је дошло до удеса, који су узроци, као и које препоруке могу да се дају да се несреће више не догађају.

Она је изјавила да овај акт треба да омогући утврђивање јасних узрока када дође до несрећа и да се "на основу тога утврди шта је све потребно урадити како до таквих несрећа не би дошло".

"Када дође до неке несреће, тог тренутка оператери, било у железници, ваздушном, било у водном саобраћају обавештавају, поред МУП-а и главног истражитеља који руководи Центром и заједно делују на терену.

Центар није ту да утврђује кривца и ради посао МУП-а већ се бави узроком несреће”, појаснила је она и додала да ће МУП и тужиластво и даље обављати свој део посла.

Говорећи о људима који ће радити у овом центру, она је рекла да то мора да буду људи од интегритета и искуства.

"Искрено се надам да ћемо таквог именовати", поручила је она.

Осим повећања безбедности путника, Михајловић је рекла да је циљ закона и смањење трошкова који настају по основу бројних незгода и несрећа.

Истакла је да се последње три и по године догодило 2.180 разних незгода или удеса у ове три врсте саобраћаја, да је страдало 150 људи, али и да је по том основу губитак за Србију 271 милион евра у протекле три године.

Образлажући Измене и допуне закона о облигационим и основама својинско-правних односа у ваздушном саобраћају, она је рекла да је циљ тих измена усклађивање са директивама ЕУ, а са циљем да права путника буду на првом месту.

Посланици треба да размотре и потврђивање три уговора Србије и Турске - о изручењу, о узајамној правној помоћи у кривичним стварима и о узајамној правној помоћи у грађанским и трговачким стварима. На дневом реду је и избор републичког јавног тужиоца, а за ту функцију поново је предложена досадашњи тужилац Загорка Доловац.

Полемика посланика Нове странке и министарке

У Скупштини се повела полемика посланика Нове странке и Зоране Михајловић о томе када су били последњи директни летови за САД и ко је после дужег времена први обезбедио ту директну ваздушну везу између две земље.

Лидер и посланик Нове странке Зоран Живковић рекао је да ће подржати споразум са САД, али је рекао да није тачно да летова директних за САД нема већ 23 године истакавши да су директни летови за Њујорк укинути 2004. године.

"То додуше није било летење ЈАТ-ом, али постојали су директни летови за Њујорк. Укинути су када је промењен директор ЈАТ-а. Неки генијалци су дошли на то место и укинули лет зато што је био неисплатив. Замислите да лет из Београда за Њујорк може да буде неисплатив", навео је Живковић.

Министарка је на то рекла да је постојао комерцијални уговор између ЈАТ-а и Узбекистан ервејза по коме је Јат закупљивао 95 седишта и да је то укинуто 2004. године.

"Није постојао уговор између две државе Србије и САД, а комерцијални уговор и споразум држава су две различите ствари. Ми овде говоримо о споразуму две државе", истакла је Михајловић.

Она је напоменула да ће корист од споразума бити не само привредна, економска и политичка већ и та што ће се, с обзиром да нико у региону нема за сада могућност директних летова са САД, све практично сливати на територију Србије, односно аеродром "Никола Тесла".

Посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао је да министарка полемише око неспорних ствари и да је неспорно да је Зоран Живковић 2003. године, кад је био премијер, обезбедио директне летове за САД, а да је "Александар Вучић први после Живковића то учинио".

Михајловић му је одговорила - "Вучић је први не после Живковића, него после Тита, ко је успео да испреговара један овакав споразум за директне летове".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару