Читај ми!

Прилика за решавање отворених питања Србије и БиХ

У среду у посету Београду стижу чланови Председништва Босне и Херцеговине. О плану посете и темама, телефоном су разговарали премијер Србије Александар Вучић и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Европски званичници посету тумаче као научену лекцију из прошлости, а босански и српски аналитичари као добру прилику за решавање отворених питања.

Руку помирења пружену у Сребреници, три члана Председништва БиХ прихватиће десет дана касније и 200 километара даље.

"Очекујем да оно што нам се десило у Сребреници, буде једна нова шанса, један нови искорак. Не да правимо сукобе, него да реално сагледамо и проблеме које имамо из прошлости", каже хрватски члан Председништва Драган Човић.

Бакир Изетбеговић каже дa желе да прихвате Вучићеву пружену руку.

"Дао је наду, низ добрих изјава када су у питању односи у региону, односи Срба и Бошњака. Ми желимо да ту његову пружену руку прихватимо", истиче Изетбеговић.

Иако теме састанка нису саопштене, претпоставља се да ће се говорити о нападу у Поточарима и референдуму у РС. Познаваоци прилика прижељкују и отварање нових тема.

"Да више не делимо жртве на наше и њихове, тако да оно што је предлагано и са наше стране, да се једнако ода пошта и жртвама Сребренице као највећег злочина, али и свим другим жртвама које су невино страдале деведесетих година", објашњава Александар Попов из Центра за регионализам.

Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Зарије Сеизовић каже да је време да односи две земље почну да се крећу узлазном путањом.

"Крајње је време да односи ове две државе крене узлазно и да то буде истински, пре свега ради добросуседских односа, ради истине и ради неког будућег помирења и заједничког живота и, у крајњој линији, ЕУ је ту за обе државе, тако да ће та европска будућност бити главна одредница будућих односа између ове две државе", рекао је Сеизовић.

Зато, можда, и не чуди што су ових дана ка Балкану упрте очи из Уније. Долазак тројке из БиХ у Београд био је једна од тема састанка премијера и известиоца Европског парламента за Србију, а о томе се говорило и у Бриселу. Напредак је, кажу, видљив.

"Ако узмемо у обзир умерену реакцију Председништва БиХ и реакцију премијера Србије, мислим да има и убеђен сам да има напретка у начину на који се земље региона односе једна према другој, посебно представници држава који су очигледно научили лекцију прошлости", каже комесар за проширење Јоханес Хан.

Научена је и лекција из безбедности. Министар полиције поручује: неће им фалити длака с главе, док медији наводе да ће посету Изетбеговића, Иванића и Човића обезбеђивати хиљаду полицајаца у униформи и цивилу.

Спекулише се и о месту састанка. Претпоставља се да би место, на којем су се пре 24 године Туђман и Милошевић, како се верује, договарали о подели БиХ – Карађорђево, од 22. јула могло да се памти по нечему другом – новој страници у односима БиХ и Србије.

Судећи према медијским написима, једнако је могуће и да састанак буде у Београду. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару