Португал позитивно о европским интеграцијама Србије

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да су у португалском парламенту, који је посетила, сви расположени да подрже Србију на путу евроинтеграција, преноси "Танјуг".

Истичући да у португалском парламенту препознају шта Србија чини на пољу евроинтеграција, у регионалним односима и међународним оквирима, Јоксимовић је за Танјуг рекла да смо још једном добили подршку.

"Надамо се да ће и ова парламентарна сарадња још једном потврдити добре и пријатељске односе, али и да ћемо придобити још једног важног пријатеља на путу европских интеграција. А то свакако Португал јесте", каже Јоксимовићева.

Она је разговарала са представником Одбора за спољне послове и Одбора за европске послове Антонијом Родригесом и председавајућим Парламентарне групе пријатељства Португал-Србија Раулом де Алмеидом.

Јоксимовић је јуче у Лисабону разговарала са замеником португалског премијера Паулом Порташом задуженим за економска питања, шефом дипломатије Руијем Машетеом, државним секретаром за европске послове у Министарству спољних послова Португалије Бруном Масаешом, као и са министром финансија Луизом Албукерке.

"Португал је земља која нас принципијелно од почетка подржава на европском путу. Немамо никаквих отворених питања, напротив, све је на нивоу добрих билатералних односа и сарадње, али има простора за унапређење", рекла је јуче Јоксимовићева.

Она је саговорницима пренела шта Србија чини на путу ка ЕУ, а од њих је добила "апсолутну и неподељену подршку" Србији на том путу. Заменик поругалског премијера Порташ је истакао да се Европа не може замислити без Србије.

Повлачећи паралелу између две земље у погледу економских реформи, Јоксимовић је рекла да је за Србију Португал изузетно добар пример, да са том земљом треба сарађивати и размењивати искуства.

"Португал је веома важан као пример земље чланице ЕУ која је спровела тешке и врло непопуларне мере, али је успела да поправи своју економију, да изведе земљу из тешког економског периода када је постојала и опасност од банкрота", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, то је "најбоље искуство, најбољи случај, који ми као земља-кандидат, који смо се определили за овај пут, треба да следимо" и колико доследно треба следити политику која ће на крају донети резултат. Она је додала да је својим саговорницима упутила позив и у име премијера да дођу у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару