Читај ми!

Свилановић: Много оних којима помирење не одговара

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић каже за РТС да је напад на премијера Александра Вучића у Сребреници корак уназад и да још увек има много оних који не желе сарадњу у региону. Посета је акт који би требало да води ка помирењу, истиче Свилановић.

Горан Свилановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је пре пута у Сребреницу очекивао да ће то бити један добар и топао догађај, али да после свега што се десило може да констатује како је ово Западни Балкан и да је овај напад на премијера корак у супрoтом правцу.

Подсећа да је јавна полемика претходила обележавању 20-годишњице злочина у Сребреници, а она се односила на хапшење Насера Орића и спорну резолуцију.

Та полемика довела је до поделе јавног мњења, указује Свилановић и додаје да не треба заборавити шта је све пре догађаја у Сребреници добро урађено у циљу регионалне сарадње.

Свилановић истиче да су премијерова посета Сарајеву и Тирани, као и присуство на инаугурацији хрватске председнице, допринели томе да се направи корак напред.

Упркос инциденту, Свилановић оцењује да је атмосфера у Сребреници била пуна поштовања и према Вучићу, али и самим тим према Србији.

Подсећа да је премијер примио Сребренички цвет и додаје како није лако женама, које су биле нечије ћерке, сестре и мајке да Вучића топло дочекају.

Истиче да је најважније што се десило након напада конференција за штампу премијера Вучића на којој је он, како каже, морао много тога да прогута, да спусти тон и да понови како његова рука остаје испружена.

На питање шта очекује у наредном периоду, Свилановић одговара како најпре од Сарајева очекује истрагу о томе шта се десило и који су то пропусти били у Сребреници и додаје како приближавање Београда и Сарајева мора да се настави.

"Овај напад ће сигурно обележити неки наредни период, али он не може да обележи и наредне године", сматра Свилановић.

Закључује како је посета била акт који би требало да води помирењу у региону и додаје како је након Сребренице видљиво да има много оних којима помирење и сарадња народа у региону не одговарају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи