Читај ми!

Ко је одговoран за напад у Поточарима?

Напад на премијера Србије отворио је низ питања о пропустима у организацији и обезбеђивању учесника комеморативног скупа у Поточарима. Из Федерације стижу различите поруке – од оних да је учињено све што се могло, преко оптужби за рад тамошњих безбедносних служби, до оних да је криво Вучићево обезбеђење. Српски министар полиције одбацује такве тврдње, а међународни званичници траже истрагу.

Много је питања после напада у Поточарима: ко су починиоци, ко организатори, како је дошло до напада на комеморацији, чија је то одговорност и како два метра широка гранитна стаза, безбедна за друге делегације, није била безбедна и за премијера Србије?

"Њима треба најмање три метра за маневарски простор. Буквално је било унапред видљиво да је унапред програмирано, да је ловина гурана у теснац. Ухапсити само једног човека, који је имао акредитацију, глупост је по себи. На сваким демонстрацијама полиција ухапси бар 100, 200 њих", сматра криминолог Златко Николић.

Из Федерације поручују да ће питања Србије добити одговор. Нема истраге за дан, тврди човек задужен за координацију полиције у БиХ, и још не жели да открије идентитет ухапшеног који је гађао премијера камењем а имао акредитацију.

Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тела БиХ, додаје да је пропуст направило и Вучићево обезбеђење.

"Пропуст у ономе делу где је главни пратилац – већ се са првом оном патиком, патиком или ципелом, не знам шта је било, могло одустати од даљег кретања, то сам рекао раније", каже Вилић.

Баш је присебност обезбеђења спречила убиство премијера, одговара Вилићу министар унутрашњих послова Србије. Подсећа да су федерални органи БиХ инсистирали да они обезбеђују Вучића, те да сваки покушај пребацивања одговорности не може изменити ту чињеницу.

"Није посао обезбеђења да процењује да ли је боље да премијера у главу погоди флаша или каменица, да ли је боље да га ударају или линчују, већ да уради све да се тако нешто никада не догоди и да гост у тој држави буде потпуно заштићен", каже министар Небојша Стефановић.

Министар сигурности Босне и Херцеговине Драган Мекетић, којег нико није позвао да учествује у припреми догађаја, каже да је одговорност на организаторима.

"Нема ту пребацивања одговорности, ту се зна да смо ми обезбеђивали тај скуп. Ја једино могу да дам генералну примедбу да је требало бити више сарадње између безбедносних структура БиХ и Србије пре самог догађаја", каже Мектић.

Знало се да је Вучићева безбедност знатно угрожена али су, истиче, због неповерења, две стране то само констатовале. Одговорне би, додаје Мекетић, казнио већ данас – да може.

"Шта ради специјална јединица полиције СИПЕ, зашто јуче нису били у резервној снази, да уђу тако обучени људи који треба да спасавају од линча. Нисам задовољан са овим што је Дирекција јуче урадила и наравно да је страшна одговорност, али када ја тражим одговорност кључних људи, између осталог ћу затражити сада од Дирекције, ту наиђем на политичке блокаде и то не иде", објаснио је министар сигурности БиХ.

Много некоординисаних служби за безбедност – једнако је мањак безбедности. Криминолози виде неколико начина на које је напад могао бити спречен.

"Логично јесте да је неко од домаћина, с обзиром на све ово, макар градоначелник Сребренице, требало да буде у непосредној близини и пратњи српског премијера. Нарочито је то требало да буде неко са нивоа Федерације БиХ", наглашава Златко Николић.

Истрагу и утврђивање одговорности тражили су високи међународни званичници Федерика Могерини, Валентин Инцко. Трочлано Председништво БиХ, које иначе тешко долази до консензуса, овог пута једногласно тражи да се кривци открију и казне.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи