Читај ми!

Хрватска употреба Срба

Уочи одлуке Уефе како ће казнити Хрватски фудбалски савез због појаве кукастог крста на терену током утакмице са Италијом, тој организацији писао је премијер Зоран Милановић. Од нацистичке и фашистичке идеологије ограђује се указујући на податак да је грађана Хрватске било највише у партизанским трупама током Другог светског рата. Ти подаци истргнути су из ширег контекста, сматрају историчари у Србији.

Казна због трага кукастог крста на трави "Пољуда" био би неизбрисив ожиљак на души хрватских навијача – зато председник Владе Хрватске Зоран Милановић у писму председнику Уефе апелује на разум приликом одлуке о казни.

"Желео бих да истакнем како је Хрватска током Другог светског рата имала највећи удео антифашистичких снага међу становништвом у окупираној Европи. Грађана Хрватске било је највише у партизанским трупама током рата. Истичем ово како бих објаснио да за починитеље гнусног чина у Сплиту нема подршке, ни разумевања у хрватском друштву", навео је  Милановић у писму.

"Грађана Хрватске да, али Срба", каже историчар Предраг Марковић.

Према његовим речима, 1943. године огромну већину партизана у Хрватској чине Срби, а после тога има доста Хрвата, али оно што је интересантно јесте да су до 1945. године Хрвати најзаступљенији народ међу сарадницима нациста.

За хрватске историчаре први сисачки партизански одред већином су чинили Хрвати. Зоран Милановић не пропушта да понови да Хрвати о фашизму, нацизму и свастици не мисле ништа добро и да без партизана и бранитеља не би било Хрватске.

"Њима је Тесла грађанин Хрватске кад им треба, оно што је бизарно у тој изјави, ти људи који су се борили против фашизма сада су протерани из Хрватске", истиче Предраг Марковић.

Националистичких и шовинистичких испада на стадионима има широм Европе, па и на домаћим теренима. Памти се Шимунићево "За дом спремни" пре две године због чега је кажњен и тако пропушта Светско првенство у Бразилу. 

"Хрватска има генезу инцидената директног уплива фашизма, неонацизма и антисрпства нарочито у спортска дешавања, а, с друге стране, постоји жеља да се кроз сарадњу те ствари  нормализују, то је врста шизофреније која заиста смета Хрватској", каже Зоран Пановић, главни и одговорни уредник листа Данас.

Први човек европског фудбала у неколико наврата упозоравао је на проблеме с хулиганизмом хрватских навијача, па је пре две године послао и писмо премијеру Милановићу. Случај из Сплита биће разматран 16. јула.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару