ДС: Србија и грађани морају да имају јасан став према Сребреници

Демократска странка поручила је да Србија и њени грађани имају моралну обавезу да се са највећим могућим пијететом односе према жртвама злочина у Сребреници.

Потпредседница Владе у сенци ДС-а Наташа Вучковић рекла је да је услов за помирење у региону да Србија и њени грађани имају јасан став према ономе што се договдило у Сребреници и да тај став у свом политицком и грађанском понашању јасно исказују, преноси Танјуг.

Вучковић је, на конференцији за новинаре након седнице Владе у сенци ДС-а, рекла и да је ДС подржала акцију невладиних организација "Седам хиљада", која је била планирана за сутра, јер је то, како је рекла, био грађански начин изражавања саосећања са зртвама и њиховим породицама.

Говорећи о неизгласавању Резолуције о Сребреници у СБ УН, Вучковић је рекла да је то био "дипломатски промашај" наше државе, јер нисмо на време имали информације да се таква акција спрема.

"Да ли ће се тренутна победа, како данас оцењују тај догађај, сачувати као победа или ће се показати као Пирова победа, зависи од процеса који су непосредно пред нама", рекла је Вучковић.

Она је, говорећи о посети немачке канцеларке Ангеле Меркел, упитала шта тачно значи спремност Владе Србије на компромис о којој је говорила немачка канцеларка.

"Шта тај компромис подразумева и шта је тачно Ангела Меркел поздравила", упитала је Вучковић, додајући да се ради о компросу у дијалогу са Приштном, али да остаје нејасно шта је договорено и о чему се тачно разговарало.

Навела је да је интересантно што састанцима са Мерколовом није пристуствовао министар привреде, што говори о томе да економске реформе нису биле у сржи разговора за немачком канцеларском.

Вучковић каже да ДС подржава напретке у европским интергарцијама и отварање поглавља, али је истакла да је за то потребно да Србија оствари одређене политичке предуслове.

Међутим, како је навела, након посете Ангеле Меркел остало је отворено шта чини те политичке предуслове Србије треба да испуни.

Министар за европске интеграције Владе у сенци ДС-а Зоран Лутовац рекао је да Србија још није спремна за отварање поглавља, ни технички ни политички, подсетивши да Акциони планови за Поглавља 23 и 24 још нису завршени.

Лутовац је навео да порука Меркелове да је питање тренутка када ће бити отворена поглавља, не значи да је Србија спремна него и да се од нас очекује да у догледно време испунимо оно што смо обећали, а нисмо урадили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару