Читај ми!

Линта осудио усвајање Резолуције о Сребреници у ЕП

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта осудио је усвајање Резолуције о Сребреници у Европском парламенту, јер се у њој, како је навео, један од бројних злочина на простору бивше Југославије квалификује као геноцид.

"Издвајање једног злочина у односу на друге сигурно неће допринети помирењу између Срба и Бошњака, већ ће изазвати додатно неповерење и неразумевање између та два народа", пише у саопштењу Коалиције удружења избеглица, преноси Танјуг.

Како се оцењује, ЕП је пропустио прилику да својом Резолуцијом осуди све злочине у Босни и Херцеговини и на тај начин допринесе смањивању подела и тензија у Босни и Херцеговини.

"Ако је заиста циљ помирење између Срба и Бошњака онда то помирење значи да су све жртве једнаке и ничија није мање или више вредна и једнако боли оне који су изгубили своје најмилије у грађанском рату у Босни и Херцеговини", сматра Линта.

Жали због чињенице да је иницијатор Резолуције о Сребреници хрватски посланик Иван Јаковчић и позвао га да, ако је принципијелан и истинољубив политичар, покрене иницијативу да се у ЕП усвоји резолуција којом би се осудили масовни злочини током и после акције "Олуја" 1995. године.

Линта сматра да би та резолуција требало да подсети да су хрватске оружане снаге под командом Јанка Бобетка, Анте Готовине и других хрватских генерала током неколико дана побиле више од 2.000 српских заробљеника и цивила и протерале око 220.000 крајишких Срба са својих вековних огњишта.

Резолуција, како наводи Линта, треба да подсети и да су убиства српских цивила трајала неђељама после акције "Олуја", током које је уништено, попаљено и опљачкано око 40.000 стамбених, привредних и помоћних објеката на подручју Крајине.

Линта сматра да акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење које се десило на тлу Европе после Другог светског рата и да зато Јаковчић треба да тражи да хрватска влада 5. август прогласи Даном сећања на све страдале на целој територији данашње Хрватске, истиче се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару