Јоксимовић: Помирење у региону високо политизовано

Директорка центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже за РТС да је Балкан још једном показао да не може да се носи са сопственим проблемима и да је тема помирења у региону високо политизована. Истиче да одлазак премијера у Поточаре показује жељу и потребу да се ода почаст жртвама у Сребреници.

Александра Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да постоји жеља и потреба да се 11. јул посвети жртвама које су пале у Сребреници, али да је регион удаљен од помирења.

Коментаришући изјашњавање Савета безбедности Уједињених нација о предложеној резолуцији о Сребреници, која је за Србију неприхватљива, Јоксимовић је рекла да је мало тога што ми као мала земља можемо да урадимо.

"То је подигнуто на виши ниво, о томе разговарају светске силе, и то не само о једној теми. Сигурна сам да су многе теме на столу. Евидентно је да постоји жеља да се дође до компромиса, одлагање седнице је покушај да се нађе начин да се дође до компромиса", каже Јоксимовић.

Сматра да ће одлука премијера Александра Вучића да оде у Поточаре бити поздрављена и да то јесте допринос помирењу у региону, то јест жеља и потреба да се ода почаст жртвама које су пале.

Коментаришући позив Русији да уложи вето, Јоксимовић је рекла да ће то бити забележено као тренутак када се Србија, у тешкој ситуацији, ослонила на Русију.

"У овом трену, када је све јаснија конфронтација између Запада и Русије, сви односи малих земаља се прате с великом пажњом - и однос Русије и Запада, и обрнуто", каже директорка Центра за спољну политику.

Истиче да је за Србију важно да настави европски пут и одржи своју жељу да постане пуноправна чланица Европске уније, као и да ће у наредним данима то бити приоритет.

Говорећи о данашњој посети Ангеле Меркел Београду, Јоксимовић је истакла да је долазак немачке канцеларке на Западни Балкан порука да Немачка има могућности, жеље и капацитета да се бави процесом помирења - чак и у тренутку када кулминира криза у Грчкој.

"Све друге ствари су у сенци ове снажне воље да Западни Балкан напредује у процесу европских интеграција. Београд је у осетљивом тренутку када треба да отпочне преговарачка поглавља са Бриселом", каже Јоксимовић.

Истиче да ће услов за отварање преговора бити договор Београда и Приштине око четири теме које су на преговарачком столу, а да је Меркел ту да подстакне Србију да направи "корак даље", то јест да се то реши у одговарајућем року.

Додаје и да је економија друга важна тема и да Немачка препознаје неопходност економске стабилизације региона као нешто што ће помоћи у процесу евроинтеграција.

"Верујем да ће економске теме бити део позитивног пакета", каже Јоксимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару