Тахири: Удаљени ставови Београда и Приштине о ЗСО

Министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири изјавила је да, иако је након последње рунде дијалога у Бриселу остварен помак, ставови две стране о Заједници српских општина су још увек удаљени када се ради о суштинским питањима.

Едита Тахири је, на представљању Извештаја косовског Института за локалну самоуправу под називом "Асоцијација/Заједница српских општина: два назива, два циља", рекла да се став косовске владе заснива на косовском устава и законима, као и на самом Бриселском споразуму, преноси Танјуг.

Додала је да ће неки од циљева ЗСО бити промоција заједничких интереса општина чланица ове заједнице, пружање помоћи и подршке општинама у решавању локалних питања, пружање помоћи у побољшању капацитета ради бољег управљања.

Међутм, како је рекла, ЗСО неће моћи да доноси одлуке у општинама.

"Другим речима, Асоцијација ЗСО не може имати извршна овлашћења зато што законима Косова, уставом Косова, у нашем политичком систему постоје два нивоа извршне власти - централни и локални ниво. Наш закон о локалној самоуправи је јасан у томе да су извршна овлашћења у општинама ексклузивно за општине, и да се она не могу се пренети на неки други ниво", напоменула је Тахири.

Тахири тврди да неће бити посебног закона о ЗСО, већ ће се, како каже, користити модел који већ функционише на Косову, чије су чланице општине са албанском већином.

Тахири је поновила да ЗСО неће имати извршни одбор, већ ће постојати одбор са председником и скупштином.

Пошто се постигне споразум о принципима, оснивању и функцији ЗСО са српском већином, уследиће фаза израде статута којег ће припремити управљачка екипа и косовско Министарство за администрацију локалне самоуправе, рекла је Тахири.

ЗСО ће, према њеним речима, моћи да сарађује са осталим заједницама и моћи ће да има своје приходе.

Косовска страна је, каже Тахири, одбила захтев да у ЗСО раде цивилни службеници, зато што, како каже, није реч о државној институцији.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару