Хоџић: ЗСО договорена ствар и не може бити НВО

Шеф администрације у општини Северна Митровица Адријана Хоџић оценила је да је формирање Заједнице српских општина договорена ствар за чију имплементацију се мора наћи компромисно решење.

Хоџићева је навела да се, према њеним сазнањима, тема ЗСО врло озбиљно разматра у Бриселу и да верује да ће договор имати исти ефекат као и договор о осигурању возила који је већ постигнут.

Она је у саопштењу достављеном агенцији Танјуг навела да ЗСО види као битно тело које ће имати врло важну улогу у стварању поверења између грађана и институција јер, како је оценила, грађани очекују да ЗСО буде гарант њиховог опстанка на Косову и заштитни механизам њихових националних интереса.

Навела је да још не постоји конкретан договор око надлежности које ће ЗСО имати али да је сигурно да ЗСО не може бити НВО јер као таква не испуњава очекивања грађана.

Хоџићева је подсетила да је један од главних разлога због којег су грађани учествовали на изборима на Косову управо формирање Заједнице српских општина.

“Конкретне надлежности заједнице ће дефинитивно бити договорене у Бриселу, идеја о томе да ЗСО има извршну власт за мене никада није и неће представљати никакав проблем. Сматрам да ЗСО треба да има надлезности усклађене са очекивањима грађана јер једино као таква може бити корисна,” казала је она.

Шефица општинске администрације у Митровици истакла је да је исто тако важно да надлежности ЗСО буду усаглашене са надлежностима градоначелника српских општина.

Хоџићева је казала и да је Бриселски споразујем сада добио нову димензију јер су у разговоре укључени главни актери Београда и Приштине, пре свега премијери Александар Вучић и Иса Мустафа.

Конкретнан позитиван пример споразума је онај који се односи на осигурања и регистрацију возила, чија имплементација ће дефинитивно донети нешто конкретно за грађане, олакшаће слободу кретања, уважавајући и породични буџет грађана јер је досадашња пракса путовања са косовским таблицама била јако скупа, навела је Хоџић на крају саопштења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару