Посланичка питања

Посланици Скупштине Србије на почетку седнице искористили су право да од представника власти затраже одређене информације.

Посланик Српске напредне странке Александар Мартиновић Министарство просвете, науке и технолошког развоја упитао да ли је упознато и шта ће предузети са најавом усвајања одлуке о оснивању Војвођанске академије науке и уметности, преноси Танјуг.

Мартиновић је, користећи право да од представника власти затражи одређене информације, што је према Пословнику могуће на седницама уторком и четвртком, подсетио да је Уставни суд прогласио неуставном одлуку војвођанске скупштине о оснивању Војвођанске академије наука и уметности из 2003. године.

"Пајтић (Бојан, премијер Војводине), којем се броје последњи дани на власти, одлучио је да на данашњој седници крши Устав и Статут АП Војводине", рекао је Мартиновић, поводом седнице Скупштине Војводине која, поред осталог, разматра Предлог о оснивању Војвођанске академије наука, уметности и културе (ВАНУК).

Демократа Борислав Стефановић упутио је неколико питања представницима власти која се односе на економско стање у земљи, а најпре шта ће бити са 65.000 грађана, који, како каже, немају шта да једу.

Власт је упитао и када ће бити напуштена непримерена пракса да социјално угрожени раде за помоћ, када ће "неуставно смањене плате и пензије" бити враћене на пређашњи ниво, те када ће грађанима бити компензована разлика и ко ће то да плати.

Министра финансија Душана Вујовића је упитао када ће бити завршени разговори са ММФ и да ли ће та средства бити "усмерена на истеривање партијских кадрова из јавних предузећа", а министра привреде Жељка Сертића када ће бити прекинута пракса запошљавања партијских кадрова у тим предузећима.

Посланик СДС Слободан Хомен интересовао се када ће Влада Србије предложити нове законе о конверзији и легализацији земљишта, јер су они, како је навео, важни за грађевинску индустрију, како би се без проблема одвијала летња грађевинска сезона.

Посланици су рад наставили расправом о око 40 амандмана на предложене измене Закона о хипотеци, које ће, како верује министар Вујовић, обезбедити бољу заштиту свих кредитора и поверилаца, али и дужника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару