Читај ми!

Дачић: Важан дан за српски народ, не и судбоносан

Србија не сме да ликује уколико се резолуција о Сребреници не усвоји, али ни да оплакује своју судбину ако се усвоји, каже министар спољних послова Србије истиче Ивица Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је шеста и коначна верзија резолуције Велике Британије о Сребреници једина званична верзија и да ће се о њој расправљати на седници Савета безбедности Уједињених нација у 16 часова по средњoевропском времену.

"Очекује се да гласање буде данас, мада може да се деси да буде одложено за неки други дан", каже министар Дачић.

Истиче да Србија није позвана да учествује на данашњој седници.

"Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме", истиче Дачић.

Каже да је за српски народ ово важан дан, али не и судбоносан.

"Постоје три могућности: да резолуција буде прихваћена данас, да буде одбачена или да се гласа неки други дан", објашњава Ивица Дачић.

Каже, међутим, да очекивања не може да изнесе у јавност из дипломатских разлога.

"Очекујемо да сви буду свесни последица ако се резолуција усвоји. Србија не сме да ликује уколико се резолуција не усвоји, али ни да оплакује своју судбину ако се усвоји. Морамо да идемо даље, једино Србија која брани своје националне интересе може да буде поштована", истиче Ивица Дачић.

Каже да ће се Србија радовати ако је циљ ове резолуције помирење, али додаје да сам предлог резолуције не може да допринесе помирењу.

"Ако овим жели да се створи претпоставка за укидање Републике Српске, морам да подсетим да је Србија гарант Дејтонског споразума и уколико неко мисли да ће проћи лако, да упозорим, Србија ће стајати на страни РС", каже Дачић.

Објашњава да је председник Србије Томислав Николић писао свим шефовима држава сталних чланица Савета безбедности УН, па и британској краљици.

"Председник је писао свим шефовима држава сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација и не видим зашто не би писао и другима. Када је писао краљици Елизабети, писао је и шпанском краљу", појаснио је министар Ивица Дачић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару