Читај ми!

Британија поднела коначан предлог резолуције

Велика Британија је Савету безбедности УН поднела нову, шесту верзију резолуције о Сребреници, потврђено је РТС-у у Влади Србије. Како РТС сазнаје, ова верзија неповољнија је за Србију у односу на претходни предлог. Амбасадори Савета безбедности ће о овом документу разговарати на седници која је заказана за уторак у 16 часова.

Како јавља дописник РТС-а из Њујорка, резолуција је пооштрена у односу на претходну верзију у делу који се односи на "негирање геноцида".

У резолуцији се више не помињу имена Радована Караџића и Ратка Младића као одговорних за ратне злочине у Сребреници, јер је судски процес против њих у току.

Савет безбедности УН сутра би требало да разматра британски предлог резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расраву – брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.

После тога, уследиће коментари држава чланица, али и шира расправа, од које је унапред одустала БиХ, јавља дописник РТС-а. 

Да ли ће нека од чланица Савета безбедности приликом евентуалног гласања уложити вето за сада није познато.

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да је претходни предлог британске резолуције, супротно аргументима те земље да циља на помирење, само продубио разлике и пробудио тешšке емоције у региону.

Поред Британије, свој предлог, као противтежу, изнела је и Русија, након чега је британски нацрт претрпео више измена и укључио и неке елементе руског предлога, али је за Србију документ остао – неприхватљив.

Председник Владе Србије указао је да ће бити добро ако СБ не изгласа резолуцију, а ако то ипак учини – да је "добро што ћемо знати да Република Српска увек и једино моžже да се ослони на Србију и да и ми имамо много пријатеља, али да у теšшким ситуацијама можžемо само на себе да рачунамо, на свој народ и ни на кога вишšе".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару