Читај ми!

Европски парламент ипак гласа о Сребреници

Европски парламент у Стразбуру у четвртак, 9. јула, гласаће о резолуцији о Сребреници. Захтев за доношење резолуције о злочинима у Сребреници стављен је на гласање на почетку пленарног заседања у Стразбуру на захтев групе АЛДЕ и хрватског посланика Ивана Јаковчића.

На заседању парламента у Стразбуру данас је одржана комеморација којом је обележено 20 година од злочина у Сребреници, преноси Бета.

Председник Европског парламента Мартин Шулц прочитао је саопштење у име свих парламентараца којим је одата почаст жртвама, такође посланици су са минутом ћутања обележили годишњицу злочина у Сребреници.

"Сећамо се жртава Сребренице, одајемо пошту за 8.000 мушкараца и младића који су систематски убијени у центру Европе пред очима међународне заједнице. Клањамо се пред жртвама", наводи се у саопштењу председника Европског парламента.

Шулц је изјавио да је злочин у Сребреници најгори ратни злочин који се после Другог светског рата догодио у Европи.

"Међународни суд правде 2007. године коначно је пресудио да се у Сребреници догодио геноцид. Овај стравичан злочин догодио се на територији коју су контролисале УН, које нису биле дорасле овом задатку", изјавио је Шулц.

Шулц је навео да је Европски парламент с две резолуције обележио злочине у Сребреници. Он је рекао да та европска институција у Стразбуру неће заборавити Сребреницу, као и да помирење није могуће без сећања и признавања злочина.

"Никада нећемо заборавити отровну реторику која је претходила етничком чишћењу на Балкану. Супротставићемо се свима онима који буде старе демоне и наставићемо да подржавамо све који су за помирење", рекао је он.

Председник парламента у Стразбуру изјавио је у име свих европосланика да су европска врата отворена свим земљама у којима влада демократија и владавина права, па и земљама Западног Балкана.

На комеморацији у Сребреници Европски парламент ће представљати аустријска посланица зелених Улрике Луначек.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару