Читај ми!

Шта Ангела Меркел доноси у Београд?

У среду у Србију после четири године долази немачка канцеларка Ангела Меркел. Првог дана посете срешће се с премијером Србије, а дан касније и са председником и представницима цивилног друштва. У Београду је све спремно за долазак канцеларке, а безбедносне мере биће на највишем нивоу. На столу ће се наћи политичке и економске теме.

Најмоћнија жена на свету свечано ће бити дочекана на београдском аеродрому, а потом на вечери с премијером, уз српски фолклор и традиционална јела. А шта ће канцеларка ставити на сто? Председник Владе не очекује мед и млеко, осим када на дневни ред дође економија.

"Немачка ће пре свега инсистирати на наставку дијалога у Бриселу и постизање споразума. Нешто смо урадили, не све јер је за танго потребно двоје, али верујем да ће бити задовољна. Не знам шта ће још рећи, али сам сигуран да ће бити веома задовољна економским реформама", каже премијер Александар Вучић.

Позната по томе да штеди време па и у Кину путује на дан-два, Меркелова у Београд долази у тренутку када су све очи упрте у Грчку. То је за немачке медије довољан знак да је Србија напредовала и да ће атмосфера бити знатно боља него приликом њене претходне посете 2011, слажу се аналитичари у Србији.

"Мислим да ће поруке бити реално оптимистичне, мислим да ће пре свега бити охрабрења да се настави дијалог, очекујем да ћемо добити то охрабрење", каже Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Заједнички језик Вучић и Меркелова најлакше ће наћи у економији пошто деле приступ да без горких пилула напретка нема. Долазак канцеларке сигнал је и за немачке инвеститоре.

"Ми можемо да се похвалимо да већ имамо велики број инвеститора у Србији који су и те како задовољни пословањем и већина њих планира ширење", каже Никола Јанковић из Привредне коморе Србије.

Према његовим речима, сама посета је веома важна и подстиче приближавање ЕУ и даје већу правну сигурност компанијама које планирају да дођу на ово тржиште. 

"Баш тог дана са 'Континенталом' ћемо потписати уговор о новом погону, додатном запошљавању људи. То је једна од нејвећих немачких компанија и наравно да очекујем још већи број инвеститора, а за то нам је потребна политичка и економска стабилност и Србија ће на томе наставити да ради", рекао је премијер Вучић.

Немачка је један од најважнијих привредних партнера Србије. Трговинска размена две земље износи 3,2 милијарде евра, а немачке компаније у Србију су инвестирале 1,4 милијарде евра. Очекује се да ће се, као и прошле, и ове године те цифре повећавати.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару