Читај ми!

Вучић: Мрву по мрву унапређујемо и подижемо Србију

На ванредној седници у Скупштини Србије посланици су постављали питања премијеру Александру Вучићу и члановима његовог кабинета. Србија је поштована због предузетих реформи, а то ће се чути и од Ангеле Меркел, каже Вучић. Унапређујемо и подижемо Србију мрву по мрву, поручује премијер.

Александар Вучић се извинио посланицима што није у могућности да сваког последњег четвртка у месецу одговори на питања посланика иако зна да је то његова обавеза.

Одговарајући на питање посланика Нове странке Зорана Живковића о повећању цене струје, Вучић је рекао да га "чуди што нисте поменули оно што је појефтинило (нафта, гас), али то је наш манир да видимо само лоше".

"Цена на светском тржишту је троструко виша него у нашој земљи. Покушали смо после поплава и разарања да опоравимо цео систем без додатних оптерећења за грађане. У зимској сезони имали смо мање искључења него Немачка", указује Вучић.

Према његовим речима, око 16 одсто грађана Србије не плаћа струју, а Влада је у међувремену успела да повећа наплату четири до четири и по пута.

Премијер указује да је индустријска производња у мају у односу на исти период прошле године повећана за 17,7 одсто.

Како каже, тачку по тачку, мрву по мрву – земљу унапређујемо и подижемо.

Премијер указује да нема потребе за ребалансом буџета и да ово може да буде прва година после дужег времена у којој ребаланса неће бити.

Вучић наводи пример да је 32,5 милијарди динара намењено субвенцијама за пољопривреду и да је до сада потрошено око 12, 4 милијарде.

"Не дамо паре док неко не докаже да је то заслужио", поручује премијер и додаје да дефицит не би био 1,6 одсто БДП да нема дисциплине и закључио.

Према његовим речима, у јуну је обезбеђено да укупни фискални дефицит буде 26,7 милијарди динара, а било је предвиђено 105 милијарди.

"Стотину милијарди динара нам је бољи резултат него прошле године, а стотину милијарди динара је боље него што је ММФ тражио. Да народ разуме - за толико ће нам бити мањи дугови", каже премијер.

Вучић наглашава да се, у првих шест месеци, према нивоу консолидованог дефицита опште државе, Србија налази у првих шест земаља у Европи.

ММФ је, додаје премијер, предвидео да се од 2017. године окрене путања јавног дуга у супротном смеру и да дуг почне да опада.

Одговарајући на питања о раду "Икарбуса", премијер каже да је та фирма већ испоручила седам аутобуса, а фабрика која је пре овог посла изгубила више од 900 запослених – у овом тренутку ради 46 аутобуса за "Мерцедес".

Посланичко питање је поставио и лидер ЛСВ-а Ненад Чанак, који је од министра финансија Душана Вујовића тражио да прецизира када ће бити организован састанак на тему дуговања Републике Србије Војводини.

Вучић је рекао да Влада Србије не дугује ни један једини динар Војводини, нити било ком другом делу своје територије.

Премијер поручује и да ће представници Владе у најскоријем року разговарати о Закону о финансирању Војводине, што значи у току јула. 

Србија поштована због предузетих реформи

Премијер је изразио уверење да ће грађани Србије наредних дана од најважнијих светских званичника моћи да чују шта мисле о економским реформама у Србији.

Вучић истиче да Србија, захваљујући тешким и озбиљним реформама, може себи да дозволи да се са одређеним стварима политички суочи.

"Србија је поштована због тих реформи, а то ће се чути и од немачке канцеларке Ангеле Меркел када буде посетила Србију", очекује премијер, који је уверен да ће "она критиковати нешто друго, али не реформе".

Премијер наводи да постоје две ствари које још нису завршене, а једна од њих, која је већ покренута, јесте приватизација и то "да би се завршило са исисавањем крви од оних који деценијама неуспешно раде, али могу да скупе 100 или 200 људи па прете штрајком".

Оно што није покренуто је, како каже, јавни сектор, где је циљ да се направи ефикаснија држава.

"Нико није за то. Нико неће да буде на удару пријатеља, новина", примећује Вучић.

Одговарајићи на питање у вези са падом војног хеликоптера, Вучић је рекао да је надлежна државна војна комисија испитала случај и доставила све своје налазе тужилаштву које води поступак.

"Зна се ко је надлежан за то", поручио је Вучић, најављујући истовремено да добри економски резултати омогућавају да се средства уложе у два хеликоптера сада, а касније и додатно у немачки и италијански хеликоптер.

Реч је, како каже, о спасилачким, транспортним хеликоптерима, јер се припремамо за сезону суша, коју очекујемо у августу, а држава мора да реагује.

Број запослених у јавном сектору смањен за 36.180

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одбацује као неосноване тврдње опозиције да је актуелна коалиција запослила велики број партијских кадрова у јавном сектору.

Одговарајући на питање посланика, Вулин је подсетио да је 7. децембра 2013. године, када је донета владина Уредба о забрани нових запошљавања у јавном сектору, било 843.405 запослених.

Како каже, а 20. јуна 2015. године било је 807.225 људи у јавном сектору, што представља смањење за 36.180 људи.

"Како је то могуће: нисмо отпуштали, запослили смо партијске другове, а смањили смо број запослених за 36.000", предочава Вулин.

Према његовим речима, у истом периоду од 7. децембра 2013. до 20. јуна 2015. године у приватном сектору је запослено 43.885 људи или укупно 1.168.267.

O ситуацији на југу Србије

Премијер каже да ће држава учинити све да побољша услове живота свих грађана на југу Србије и да обе заједнице које тамо живе буду задовољне.

Одговарајући на питања посланика Ризе Халимија, Вучић је рекао да ће држава повући потезе којима ће бити задовољне и српска и албанска заједница и да је веома важно да се поштују договори и поштују закони.

Додаје да при именовању функционера у том подручју мотив никада није био национална припадност већ да на одређеним местима буду они најбољи.

Премијер је замолио Халимија да уложе додатни напор у јачању поверења Срба и Албанаца.

На питања је одговарао и министар здравља Зоран Лончар, који је рекао да породилиште у Прешеву може да почне да ради већ у понедељак, да су за то испуњени сви услови.

Министар правде Никола Селаковић каже да ће након пописа и процене броја становника у општинама Прешево и Бујановац, доћи до анализе потреба за евентуалним оснивањем судске јединице у Прешеву.

Селаковић је, одговарајући на питање Ризе Халимија, подсетио да је на састанцима који су одржани између представника општина југоисточне Србије и Министарства правде, констатовани проблеми и дефинисани оквири у којима ће се решавати.

Према његовим речима, две од четири ставке су условљене извршењем процене броја становника у општинама Прешево и Бујановац.

Селаковић наглашава да се у овом тренутку у владиној комисији која одобрава запошљавање налази захтев суда у Бујановцу за додатним запошљавањем судијских помоћника.

"Уверен сам да ћемо и то реализовати, а након процене броја становника и пописа ступити у реализацију онога што смо се договорили", указује Селаковић.

Скоро 40.000 људи затражило је азил у Србији, рекао је министар унутрашњих послова на питање посланика. Огроман број илегалних миграната тек стиже.

"Епидемиолошка ситуација је под контролом и само се обрађују подаци где се ради прихват тих лица. Највећи број тих људи који изрази намеру да затражи азил никада не сачека завршетак процедуре. ЕУ мора да да одговор на питање шта радити са људима који затраже азил", додаје Стефановић.

Опозиција се жалила да нема времена за сва њихова питања.

"Више је него јасно да је , након 11 месеци, појављивање премијера са његовим тимом једна велика фарса пре свега са идејом да одговори на питања својих посланика. У првих десет посланика је шест посланика владајуће коалиције. А и да потроши што је више времена како посланици ДС-а не би дошли у ситуацију, као и прошли пут, да поставе суштински важна питања", каже посланик ДС-а Драган Шутановац.

Премијер му је одговорио да ни један посланик СНС-а није стигао да постави питање. "Вама смо одговорили, ви сте писали овај пословник који нисте поштовали", поручио је премијер.

Питања представницима Владе постављају најпре мале странке, па се иде ка већим партијама. У парламенту има 12 посланичких група и четири независна посланика. Данас питања нису стигли да поставље посланици ДС-а, СДС-а, СПС-а и СРС-а.

За питања Влади по пословнику је предвиђено три сата, а премијер предлаже да то буде дуже.

У парламенту су били и министар трговине Расим Љајић, министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

У скупштинској сали данас није било питања о британском предлогу резолуције о Сребреници. У сенци заседања у скупштинском холу новинарима се обратило десет посланика, припадници националних мањина у парламенту. Они су Скупштини Србије предали свој предлог резолуције о Сребреници.

Такође, у Скупштини су били и министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар културе и информисања Иван Тасовац, министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Захтев за одржавање ванредне седнице, 12. у овој години, поднела је Влада Србије, која је затражила да и данас посланици премијеру и члановима његовог кабинета постављају питања.

Постављање посланичких питања, према Пословнику о раду парламента, предвиђено је сваког последњег четвртка у месецу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару