Усвојени закључци поводом извештаја независних тела

Скупштински Одбор за правосуђе, државну управу и локолну самоправу усвојио je предлоге закључака које ће упутити парламененту на усвајање, а њима се обавезује Влада Србије да у року од шест месеци поднесе скупштини извештај о спровођењу закључака и препорука независних тела.

Одбор је узвојио предлог закључака поводом годишњих извештаја заштитника грађана и Агенције за борбу проптив корупције за 2014, као и извештаја о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности, преноси Танјуг.

Полазећи од оцене заштитника грађана да у реформи државне управе ни у 2014. није начињен значајнији помак у деполитизацији, рационализацији и професионализацији јавне управе, у закаључку се указује на то да влада треба да приступи остваривању циљева утврђених Стратегијом реформе јавне управе у Србији усвојеном јануара 2014, укључујући и предлагање одговарајућих закона.

У предлогу закључака о извештају омбудсмана указује се, између осталог, на потребу да влада у најкраћем року предложи закон којим се уређује бесплатна правна помоћ како би омогућио приступ правди најсиромашнијим грађанима, као и обавезу да у складу са препорукама омбудсмана предузима одговарајуће мере када је реч о заштити права лишених слободе.

Предлогом закључака поводом извештаја Агенције за борбу против корупције, указано је на потребу да се дограде решења Закона о тој агенцији како би се унапредили механизми за превенцију и борбу против корупције и ојачала њена независност прецизирањем питања која се односе на спречавање сукоба интереса, кумулацију јавних функција, пријављивање имовине и прихода….

Такође, у предлогу закључака се наводи да се од владе очекује да парламенту упути измене Закона о финансирању политичких активности како би се отклонили уочени недостаци и разграничиле обавезе Агенције, Државне ревизорске институције и других органа у поступку контроле политичких активности и субјеката и утврдиле обавезе и механизми за транспарентност финансирања политичких субјеката.

У предлогу закључака се наводи да је неопходно изменити Закон о Народној скупштини како би њеним Пословником био уређен поступак за праћење спровођења закључака донетих поводом разматрања годишњих извештаја независних државних органа.

У предлогу закључака поводом размтрања извештаја о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности, парламент обавезује владу и надлежна министарства да предузму мере за реализацију препорука Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Такође, влада се обавезује да пресипта важећа и предложи нова решења Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја како би се ускладила са променама у другим областима правног система и прописима ЕУ.

У закључцима се наводи да парламент указује на обавезу владе да новим решењима Закона о зашитити података о личности и доношењем подзакоснких аката обезбеди његово спровођење и тиме омогући заштиту података о личности у складу са међународним стандардима.

Влада, како се наводи у предогу закључака, дужна је да обезбеди принудно извршавање решења Повереника и да примењује мере из своје надлежности покретањем поступака за утврђивање одговорности за пропусте у раду државних органа и функционера који нису извршавали обавезе у складу са законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару