Читај ми!

Интензивни односи Србије и Италије у сектору одбране

Председник Владе Србије Александар Вучић и министарка одбране Републике Италије Роберта Пиноти сагласили су се да, уз изузетно висок ниво политичких и економских односа Србије и Италије, има могућности да се унапреди и сарадња у области одбране.

"Србија је спремна да учествује у свим међународним мировним мисијама под покровитељством ЕУ и УН у сарадњи са Италијом", рекао је српски премијер, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Министарка Пиноти захвалила је Влади Србије на спремности за учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама, јер оне повећавају стабилност у међународном окружењу, преноси Танјуг.

Уједно је истакла значај опредељености премијера Вучића да допринесе стабилности у региону Западног Балкана, који се, као и цела Европа, суочава са све јачим тензијама.

Вучић је истакао да Влада Италије даје велику подршку европским интеграцијама Србије и упутио личну поруку захвалности премијеру Ренцију за његове изјаве подршке остварењу спољнополитичког циља Србије - чланства у Европској унији.

Са италијанском министарком састао се и министар одбране Србије Братислав Гашић и то о билатералној војној сарадњи и заједничком учешћу припадника оружаних снага две земље у мултинационалним мировним операцијама. Гашић је најавио и унапређење сарадње у области наменске индустрије и заједничке обуке војника.

"Разговарали смо о интензивирању сарадње са Италијом у области војног образовања и о извођењу заједничке обуке и заједничких вежби припадника Војне полиције Војске Србије и италијанских карабињера. Тема разговора је било и заједничко учешће у миовним операцијама обзиорм да смо са италијанским контигентом имали јако добру сарадњу у мисији УН у Либану", рекао је Гашић новинарима након сусрета са Пиноти.

Министарка одбране Италије Роберта Пиноти оценила је да су односи две државе "уопштено али и у сектору одбране интензивни".

"Ова посета протекла је у знаку пријатељства Србије и Италије. Данас смо разговарали о заједничком учешћу наших војника у различитим мировним операцијама и билатералним активностима на плану обуке и сарадње у области војне индустрије. Србија значајним корацима напредује ка ЕУ, што Италија подржава јер је Србија у ЕУ гаранција сигурности за Балкан али и за целу Европу", рекла је Пиноти.

Обострани интереси од Србије у ЕУ

Министарка одбране Италије Роберта Пиноти и потпредседник Скупштине Србије Игор Бечић оценили су да постоји простор за даље унапређење сарадње две државе у области одбране и борбе против тероризма.

Роберта Пиноти је приликом посете српском парламенту разговарала и са председницом Одбора за одбрану и унутрашње послове Маријом Обрадовић и истакла да је чланство Србије у Европској унији од обостраног интереса за Србију и за Европу.

Саговорници су, наводи се у саопштењу Скупштине Србије, изразили задовољство што високо развијене политичке и привредне односе две земље прати и добра сарадња у области одбране.

Нарочито су истакли да је круна те сарадње заједничко учешће Србије и Италије у мултинационалним операцијама, посебно у Мисији УН у Либану.

Бечић је захвалио Италији на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије, као и на професионалном ангажовању припадника оружаних снага Италије у Мисији Кфора на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару