Читај ми!

Николић примио акредитиве новоименованих амбасадора

Председник Србије Томислав Николић примио је у одвојеним посетама акредитивна писма новоименованог амбасадора Краљевине Шпаније Мигела Фуертеса Суареза, новоименованог амбасадора Украјине Олександра Александровича и .

Односи Србије и Шпаније, засновани на узајанмом поштовању и неговању заједничких вредности, веома су добри и пријатељски, рекао је Николић и додао да је жеља Србије да са Шпанијом настави да унапређује блиске односе, јавља Танјуг.

"Изузетно ценимо разумевање и активну подршку Шпаније процесу европских интеграција Србије, које су наш главни спољнополитицки приоритет", рекао је Николић.

Председник Србије је изразио захвалност Шпанији на континуираном, принципијалном ставу непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

"У оквиру решавања комплексног питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине, Република Србија је посвећена постизању праведног и трајног решења, које ће допринети очувању стабилности и безбедности у нашем региону и Европи", рекао је Николић.

"Србија никад неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије", нагласио је Николић и изразио наду да ће по том питању и даље имати разумавења и подршку Шпаније.

Шпански амбасадор је рекао да акредитиве које данас уручује председнику прати порука пријатељства и наклоности краља Шпаније и председника Владе уз жеље за даље унапређење изванредних односа две земље и два народа.

''Шпанија са одушевљењем учествује у процесу приближавања Србије Европској Унији и, премда свесна колико је тај процес понекад комплексан, испуниће своју улогу пријатеља и партнера Србије на том путу'', рекао је Суарез.

Географска раздаљина не представља препреку да Шпанци, који све чешће долазе у Србију било пословно било туристички, буду примани срдачно и пријатељски, рекао је он и изразио наду да и Шпанци на исти начин дочекују Србе који долазе у Шпанију.

Према његовим речима, на трговинском и привредном плану постоји простор на коме би амбасада Шпаније у Србији и амбасада Србије у ССпанији могле да продубе свој рад, нудећи канал сарадње којим би се увећало присуство пословних људи и инвеститора на добробит обе земље.

''Постоји клима сигурности и поверења која гарантује узајамно приближавање у сфери економије'', истакао је шпански амбасадор.

Николић примио акредитиве новоименованог амбасадора Украјине

Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Украјине у Београду Олександра Александровича и истакао да је опредељење Србије да са Украјином негује добре и пријатељске односе у свим областима од обостраног интереса.

''Република Србија поштује територијални интегритет Украјине и веома цени принципијални став ваше земље да не призна једнострано проглашену независност Косова'', рекао је Николић примајући акредитиве.

''Желимо да украјински народ сопственим снагама дође до договора и решења за актуелну кризу'', рекао је он.

Србија, како је истакао Николић, од почетка преузимања председавања ОЕБС-у активно се поставља у решавању кризе у Украјини и као председавајућа чини све да дође до успостављања мира и стабилизације ситуације.

''Искрено сам уверен да ћете ви, у својству амбасадора Украјине, учинити све да заједнички унапредимо свестрану билатералну сарадњу, а посебно да дамо нов подстрек економској сарадњи за коју постоје велики потенцијали'', рекао је Николић Александровичу.

''Украјина и Србија имају заједничку будућност - чланство у Европској Унији'', рекао је украјински амбасадор истакавши да није реч само о припадности једној успешној међународној заједници, него и о заједничким европским вредностима које су, како је навео, у суштини традиционалне вредности Украјинаца и Срба.

Суочавање са нашим заједничким безбедносним изазовима је неодвојиво од заштите наших заједничких вредности, рекао је он.

Према његовим речима, на основу заједничких демократских вредности Украјина и Србија могу да постигну много више у међународним односима, као што су рецимо формирање зоне слободне трговине, развијање саобраћаја, пољопривреде.

Украјински амбасадор је оценио да се Украјина и Србија данас суочавају са сличним изазовом, а да је то нагло кршење принципа међународног права.

''Не само суверенитет и територијална целовитост Украјине него и мир и безбедност читаве Европе се налази под претњом. У таквим условима пријатељство, јединство и солидарност Украјинаца и Срба је неодвојиви део јединства и солидарности свих европских народа'', рекао је Александрович.

Николић примио акредитиве новоименованог амбасадора Немачке

Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Савезне републике Немачке у Београду Аксела Дитмана који је нагласио да је заједнички циљ две земље чланство Србије у Европској Унији без које, како је нагласио, она не би била потпуна.

Немачка ће, како је додао, Србији на њеном путу у ЕУ пружити подршку поштеног и поузданог партнера, а да ће посета немачке канцеларке Ангеле Меркел наредне недеље такође протећи у знаку подршке европским интеграцијама Србије.

Николић је, примајући акредитиве, оценио да су односи између две земљ добри и да их карактеришу сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења.

Србија, како је додао, посвећује велику пажњу унапређењу свеукупних билатералних односа а углед Немачке у Србији је, како је оценио, све већи захваљујући и одличној економској сарадњи.

Николић је истакао да већина немачких инвестиција и обим спољнотрговинске размене пружају разлоге за оптимизам као и да има пуно потенцијала за даље унапређење економске сарадње.

Подсетивши да је први и најважнији спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, Николић је нагласио да је наша земља одлучна у намери да се одмах суочи са најтежим изазовима на путу ка ЕУ, а то су, како је навео, јачање владавине права и правне државе.

''Од Немачке очекујемо разумевање и подршку нашим напорима да постанемо пуноправан члан породице народа Европске уније'', рекао је председник Србије.

Констатујући да су чврсти билатерални односи између Немачке и Србије претходних година постали све интензивнији, Дитман је нагласио да ће учинити све како би ти односи током његовог мандата даље напредовали.

''Сарадња наше две земље биће концентрисана на наш заједнички циљ да Србију водимо у Европску Унију. Тај циљ, јесте у интересу људи у Србији који теже ка будућности у миру, слободи и просперитету, али и у интересу Европске уније која без Србије није потпуна'', рекао је новоименовани амбасадор Немачке.

Напомињући да ће се у оквиру билатералне сарадње разговарати отворено и јасно и о не тако једноставним питањима, Дитман је истакао да ће за Србију Немачка увек бити отворен саговорник.

''Желим да Вас изричито охрабрим да нам се обратите и када се ради о тешким питањима. У конструктивној сарадњи можемо да постигнемо даљи конкретни напредак'', рекао је Дитман.

Амбасадор је констатовао да поред европских интеграција постоји низ важних области у којима сарађују Немачка и Србија као што су учвршћивање економских односа, јачања сарадње у области образовања и слично.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару