Читај ми!

Посланица Бундестага: Косовска влада састављена од кадрова ОВК

Посланица партије Левица Севим Дагделен рекла је у немачком парламенту да је косовска влада састављена од кадрова бивше ОВК и да у "сенци тенкова Бундевсера (немачке војске)" ове године поново делује терористичка ОВК и тероризмом покрива суседне земље, међу којима је и Македонија.

"Косово је постало регион у Европи, одакле је у међувремену за терористичку Исламску државу регрутован највећи број бораца и то пред очима НАТО и вашег Бундесвера. Мислим да Немачка не сме даље да подржава великоалбански национализам ОВК и терористичке центре попут Косова...", рекла је ова млада левичарка, турског порекла, у дискусији у Бундестагу (парламенту) о захтеву владе и НАТО да се немачкој војсци за још годину дана на Косову одобри 45 милиона евра средстава, пренео је Танјуг.

Дагделен је у свом говору 19. јуна за који је добила аплауз посланика Левице, прочитала и део владиног документа о средствима за "подршку развоју стабилног, демократског, мултиетничког Косова" и, подсећајући да је Бундесвер 16 година на Косову, рекла да ниједан од тих циљева није ни приближно остварен.

Указујући да је Косово сиромашна земља Европе са корумпираним системом, Дагделен је рекла да су управо "мањине, попут Рома и Срба" у стотинама хиљада напустиле тај регион.

Подсетила је да је бивши канцелар Герхард Шредер (у чије време је НАТО бомбардовао Србију, односно, СРЈ) једном рекао да је то бомбардовање било противно међународном праву.

"Питам вас које сте консеквенце из тога извукли", рекла је Дагделен и додала да је Бундесвер на Косову као последица тог нарушавања међународног права и да он, као и немачка спољна политика, тамо није никада имао неутралну улогу.

"Она је рекла да нису потребни немачки војници на Балкану који ће осигуравати кршења међународног права, већ повратак међународног права, "пошто само то може бити база за миран суживот у Европи".

Дагделен је нагласила да дупли стандардни немачке политике моћи и "лечење повреда" међународног права неће створити трајни мир у Европи и апеловала на повратак међународног права и мировне спољне политике, попут оне какву је водио бивши немацкци канцелар Вили Брант, како никада више са немачког тла не би кренуо рат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи