Читај ми!

Формиран Парламентарни форум за енергетску политику

У Скупштини Србије формиран је Парламентарни форум за енергетску политику Србије, на чијем челу је председница скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Александра Томић.

Александра Томић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, после конститутивне седнице тог формума, рекла да ће се та неформална посланичка група бавити питањем енергетске политике Србије, преноси Танјуг.

Тиме би се важни проблеми и изазови решавали на адекватан начин и грађанима би се приближила тема енергетике.

"Србија је мала држава, она је окружена великим променама поготово у енергетској политици. Сматрали смо да треба да оформимо једну неформалну посланичку групу која ће отварати све теме које се односе на комплетну енергетску политику Србије", каже Томићева.

Додаје да ће форум разматрати све законске предлоге који долазе у парламент, а који се односе на побољшање инвестиционог амбијента како би што више домаћих и страних инвеститора улагало у енергетски сектор.

Томић наводи да на једном месту желе да отворе врата за све међународне организације, стручна удружења, академску јавност, цивилни сектор, медије, универзитетске установе, посланике, министарства, надлежне институције.

Председница скупштинског Одбора поручила је да постоји жеља да се заједнички покрене сарадња и са локалним самоуправама, али и размена информација и знања са државама у региону, ЕУ и свету.

Наводи да такав форум постоји и у Европском парламенту, чини га 100 посланика, а базира се на темама које се односе на обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност.

Томић је рекла да је форум усвојио план акртивности и рада и да ће у наредна два месеца активно сарађивати са локалним самоуправама, отварати различите теме као што су енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије, пројекти у вези са гасом, ценом струје као социјалном категоријом.

"Инжењерство у Србији треба да помогне на свим стратешким пројектима који очекују Србију", каже Томић, и додаје да форум има подршку свих министара у Влади Србије и да је потпредседница владе Зорана Михајловић упутила писмо подршке.

Томићева каже да ће форум имати и подршку Агенције за енергетику, Комисије за заштиту конкуренције, Немачке агенције за развој ГИЗ, Америчке привредне коморе, као и удружења из Италије, Немачке, Аустрије.

Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, рекла је да то министарство има одличну сарадњу са Одбором са енергетику и посланицима, и најавила да ће у будуће на квалитетан начин да представља посланицима шта ради у области енергетике.

Мирјана Филиповић је рекла да очекује још интензивнију сарадњу како би се сви пројекти из енерегетике приближили како локалној самоуправи тако и свим заинтересованим инситуцијама, али и инвеститорима.

Декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић, који је у надзорном одбору ЕПС-а, рекао је да је задатак ЕПС да покрене српску привреду и развој. "Тек онда можемо да сарађујемо и такмичимо се са светом", поручио је Ковачевић. 

Циљ Парламентарног форума за енергетску политику Србије је да окупи кључне актере у сектору енергетике како би се омогућила кавлитетена комуникација и размена идеја и мишљења о свим актуелним питањима из те области.

У том форуму су посланици Зоран Бабић, Верољуб Арсић, Бранислав Блажић, Иван Бауер, Владимир Орлић, Марјан Ристичевић, Ивана Динић, Горан Ћирић, Верољуб Матић, Драган Јовановић, Нинослав Стојадиновић, Небојша Петровић и Иван Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи