Читај ми!

Разговори у Бриселу без договора

Нова рунда дијалога Београда и Приштине завршена је без договора Премијер Србије Александар Вучић изјавио да две делегације нису постигле договор ни о једном питању. Делегације Београда и Приштине, предвођене премијерима Александром Вучићем и Исом Мустафом, учесвовале су у новој рунди дијалога у Бриселу уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине завршена је без договора после, 17 сати разговора. Премијер Србије Александар Вучић изјавио је новинарима да две делегације нису постигле договор ни о једном питању.

Разговори у Бриселу су јутрос почели најпре одвојеним састанцима високе представнице ЕУ за спољну политику са делегацијама Београда и Приштине, а затим и тројним састанком. Српски премијер је, после тог разговора, рекао да очекује дуг и тежак дан у Бриселу.

Разговори делегација Београда и Приштине прекинути су око 17 часова због обавеза високе представнице ЕУ Федерике Могерини, а настављени су око 20.30. Могерини је поподне учествовала на самиту ЕУ-Кина.

Шеф Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да је потпуно јасно да су приштински представници на разговоре дошли да се не договоре и да покушавају да се извуку одговорности за чињеницу да нису били спремни да озбиљно разговарају.

Ђурић каже и да је атмосфера све време била напета, да је било тешких речи и провокација. Каже да је приштинска страна чак размишљала и да напусти разговоре, али да су остали под притиском.

Како наводи, једино се о Заједници српских општина озбиљно разговарало, а када је реч о осталим темама Приштина покушава да разговара о статусу Косова, а српска страна није дошла да разговара о томе.

Ђурић је изјаве Исе Мустафе оценио као део тактике, јер Приштина жели да избегне кривицу за евентуални неуспех разговора.

Како је навео, све док не буде финализован договор о Заједници српских општина, неће говорити о детаљима. Ипак, Ђурић истиче да, ако нешто буде договорено, "имаћемо више за Србе него што имамо данас".

Наводи и да ће српска делегација истрајати до краја упркос тешкој размени аргумената, некада и на ивици провокације и у непримереном тону.

"Ми се нећемо обесхрабрити и предати, борићемо се за наш народ и за снажну ЗСО", поручио је Ђурић.

Косовски премијер Иса Мустафа тврди да су две стране у дијалогу Београда и Приштине знатно приближиле ставове у вези са Заједницом српских општина.

"Направили смо приличан напредак", рекао је Мустафа новинарима у паузи дијалога.

Рекао је да се током данашње рунде разговарало о два документа, од којих се један односи на ЗСО, а други на телекомуникације.

"Ја се надам да ћемо до краја ове рунде постићи споразум о сва четири питања која су на дневном реду", рекао је Мустафа.

На столу су, као и прошле седмице, четири крупна питања: Заједница српских општина, телекомуникације, енергетика и "Парк мира" на мосту који повезује северни и јужни део Косовске Митровице.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да предстојећи разговори у Бриселу неће бити ни лаки, ни једноставни, да наша делегација на дијалог увек иде са добром вером и надом у решења, мада решења не зависе само од нас.

Премијер је рекао да не може да прогнозира исход нове рунде, али да нема дилеме да ће се борити за своју земљу и за наш народ на Косову и Метохији.

У Бриселу данас нису желели да коментаришу да ли би евентуални значајан напредак у најновијој рунди дијалога Београда и Приштине, која је управо у току, могао да наведе Европску комисију да препоручи отварање првих поглавља у преговорима Србије и ЕУ, преноси Танјуг.

Уочи дањашњег састанка премијера Вучића и Мустафе, другог за седам дана, појавиле су се процене да би Федерика Могерини могла да препоручи отварање поглавља за Србију уколико би био постигнут довољан напредак.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич објаснила је новинарима у Бриселу да начелно Могеринијева и не даје такву препоруку, већ Европска комисија.

Могеринијева је, као посредница у дијалогу, у сталном контакту како са надлежним телима Комисије тако и са представницима земаља чланица, које редовно обавештава о напретку у разговорима, али и о ситуацији на терену, али да не даје препоруке, додала је Маја Коцијанчич.

"Ситуација је јасна, Србија је земља кандидат која је отпочела преговаре и чека се отварање поглавља и то је то", рекла је Коцијанчичева и подсетила да, према уобичајеној процедури, препоруку даје Комисија, а затим земље чланице о томе одлучују у Европском савету.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи