Читај ми!

Михајловић: Дијалог шанса за помирење

Дијалог у Бриселу за Владу Србије и за српску делегацију је најозбиљнији процес и важно је да дође до помирења два народа зарад будућих генерација, каже шеф Канцеларије Владе за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић. Истиче да то што Приштина не жели да оснује Суд за ратне злочине ОВК штети свима на КиМ, а посебно Албанцима.

Шеф Канцеларије Владе за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је одлука о формирању ЗСО постигнута пре две године, а да се још чека њено формирање.

"Видећемо да ли ћемо данас да ставимо потпис на тзв. принципе финкционисања заједнице српских општина, али ја сам оптимиста. Приштина је на све начине покушавала да блокира формирање ЗСО, а било је изјава из врха приштинсклих власти да ће то бити заједница која ће имати овлашћења невладине организације", подсећа Михајловић.

Додаје да Приштина тиме покушава да изазове реакцију српске стране.

"Приштина настоји да Брисел буде формални пут ка признању самопроглашене независности Косова и легализацији постојећег стања, односно, пљачке друштвене, државне, приватне и црквене имовине на Косову и Метохији", закључује Михајловић. 

Истиче да је дијалог у Бриселу за Владу Србије и за српску делегацију најозбиљнији процес.

"Важно је да дође до помирења два народа зарад будућих генерација и сва питања су могућност и шанса да се дође до решења. Не знам шта ће бити са питањем телекекомуникација, али треба обезбедити да сви грађани Косова и Метохије имају подједнаке услове да учествују на тендерима на КиМ и да то буде тржиштна утакмица у којој ће сви једнако да учествују", каже Миливоје Михајловић.

Додаје да је тачно да би данашњи разговори у Бриселу могли да резултирају отварањем првих поглавља, како су истицали поједини европски и амерички званичници.

"Међутим, они до сада нису с пажњом пратили овај дијалог и нису обраћали пажњу на покушај опструкиције Приштине. Очекујем да се сада упуте озбиљнија упозорења Приштини", каже Михајловић.

Истиче да ће неусвајање уставних амандмана који су предвиђали оснивање Суда за злочине Ослободилачке војске Косова имати озбиљне последице.

"То није добар пут и сада је већа могућност да Уједињене нације оснују тај суд или нека друга међународна организација. Приштина нема вољу да очисти са КиМ екстремисте и то штети свима на Косову и Метохији а пре свих Албанцима", напомиње Михајловић.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи