Писмо подршке америчких конгресмена Србији

Група америчких конгресмена упутила је писмо државном секретару Џону Керију у коме је изражена подршка наставку европских интеграција Србије, као израз признања реформским процесима у Србији, доприносу регионалној стабилности и одговорном обављању функције председавајућег ОЕБС-а.

Писмо су потписали конгресмени Тед По и Емануел Кливер, копредседавајући Српског кокуса, затим председавајући и копредседавајући Поткомитета за Европу Дејн Рорабахер и Грегори В. Микс, чиме је добијена двостраначка подршка руководства тог Поткомитета који непосредно прати Србију и регион, и председавајући Правосудног комитета конгресмен Боб Гудлат. 

Конгресмени су се са премијером Александром Вучићем састали током његовог недавног боравка у САД, а конгресмен Рорабахер је са премијером разговарала и у Београду, након чега је и уследила подршка конгресмена, преноси Танјуг.

Конгресмени су у писму државном секретару Џону Керију похвалили залагања САД на Западном Балкану и истакли потребу за пружањем додатне подршке Србији.

Дугорочна стабилност на Западном Балкану је, како су поручили, саставни део "наше националне безбедности".

"Србија се налази на пресудном раскршћу у процесу да постане пуноправна чланица Европске уније. Отварање првих поглавља у приступним преговорима са ЕУ симболизоваће прекретницу у процесу чланства", констатовано је.

"Влада Србије показује континуирану посвећеност дијалогу и спровођењу споразума између Београда и Приштине. ЕУ је препознала иницијативу Србије у унапређењу регионалне стабилности и регионалних односа", наведено је у писму.

Напредак Србије у процесу да постане чланица ЕУ ће, како су истакли, охрабрити српску владу да настави са суштинским и неопходним реформама владавине права, добросуседских односа и одговорног чланства у међународној заједници.

У писму се подсећа да је у јануару Србија преузела председавање Организацијом за безбедност и сарадњу у Европи и указује да је до сада показала снажну посвећеност подршци оснивачким принципима организације.

Србија, како је истакнуто, ради на томе да интегрише припаднике српске војске и полиције у десет мисија УН и ЕУ.

"Учешће Србије их чини највећим регионалним контрибуторима за очување мира, а осме су по величини у ЕУ", наводи се у писму амричких конгресмена Џону Керију.

Европа се, тренутно, како је наведено, суочава са многим геополитичким изазовима и САД би требало да раде на промовисању заједничких вредности са Србијом.

"Чланство Србије у ЕУ ће унапредити америчке циљеве за трајни мир и стабилност у региону. САД би требало да допринесе унапређењу процеса чланства Србије, где год је то могуће, као дела наших заједничких стратешких императива", истакнуто је.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи