Читај ми!

Хан: Новац из приступних фондова ЕУ није изгубљен

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је у Бриселу да не постоји озбиљан проблем са начином на који Србија троши новац из приступних фондова упркос томе што је део средстава блокиран.

Јоханес Хан је након сусрета са министарком без портфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић изјавио да је уобичајено да се финансирање неких програма обустави због недовољно разрађене документације, али да се та средства онда пребацују у буџет за следећу годину, преноси Танјуг.

"Опустите се, тај новац није изгубљен", рекао је Хан и навео да се, док је био задужен за контролу структурних фондова ЕУ, дешавало да чак 200 од 350 програма из свих европских земаља буде суспендовано из истог разлога.

"Тај проблем се редовно појављује и наставиће да се појављује, не само кад је реч о Србији, а то је само доказ колико наше па и српско рачуноводство добро раде свој посао", указао је комесар.

Министарка Јадранка Јоксимовић рекла је да Србија чини све да унапреди своје капацитете и да ће наставити напоре у том правцу.

"Ја сам у Европској комисији чула да су нам пројекти толико добро разрађени да ћемо следеће године добити и више новца него што је планирано", рекла је Јоксимовићева.

Хан и Јоксимовићева су разговарали о европским интеграцијама Србије и обоје су рекли да очекују да прва поглавља у приступним преговорима бити отворена пре краја године.

"Видели смо одличан напредак када је реч о акционим плановима за поглавља 23 и 24 и указали шта још треба урадити", рекао је Хан и додао да много зависи и од напретка у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

"И ту сам оптимиста и очекујем да ће у дијалогу бити довољно напретка да земље чланице дају одобрење за отварање поглавља", истакао је Хан.

Министарка је рекла да верује да ће питање отварања поглавља ући у процедуру већ у септембру, како би се она отворила током наредних месеци, а свакако пре краја године.

Јоксимовићева је желела да истакне да комесар Хан показује, као и увек, добру вољу да помогне кандидатима за чланство ЕУ и сада и Србији да уради што је више могуће на европском путу.

Србија ради на програму реформи и свему ономе што су мерила за чланство, додала је министарка Јоксимовић, рекавши да "мисли да се то добро ради и да је то комесар Хан препознао на добар начин".

У разговору је било речи и о региону и доприносу стабилности региона који даје Србија и порукама које у том смисли шаље, рекла је српска министарка.

Како је навела, "регион Западног Балкана треба да своју будућност тражи у ЕУ, и Србија и њена влада и премијер су препознати као они који много раде на регионалној стабилности".

Министарка за европске интеграције је нагласила решеност Србије да без обзира на све препреке и тешкоће и даље иде у добром правцу ка ЕУ, истакавши да за то постоји подршка српских грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи