Читај ми!

Кирби: Састанак у понедељак кључан за поглавља

Уколико у понедељак дође до продора у дијалогу Београда и Приштине висока представница ЕУ Федерика Могерини могла би да предложи отварање првог поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ, оценио је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

Замољен да прокоментарише напредак у дијалогу, Кирби је рекао да је оптимиста и да претпоставља да до поновног састанка премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе у Бриселу не би дошло да не постоји могућност за договор. 

"Мислим да је чињеница да ће се премијери и Могерини поново састати у Бриселу у понедељак веома позитиван знак, јер висока представница не би трошила време на поновни састанак да не мисли да постоји шанса да се постигне договор. Мислим да она мисли да је то важно не само за Србију него и за ЕУ," рекао је Кирби у интервјуу Танјугу.

На подсећање да су амерички функционери током недавне посете премиијера Вучића обећали да ће се залагати за европске интеграције Србије, он је потвдио да Американци разговарају са својим партнерима, а да ће за даљи корак бити пресудан напредак у дијалогу.

"Ми не учествујемо у дијалогу, али неки наши људи су присуствовали. Право питање је да ли ће у понедељак и пре тога, током данашњих разговора на нижем нивоу, бити постигнут довољан споразум да можемо да кренемо даље. Ја тумачим жељу Могеринијеве за поновним састанком као знак да и ЕУ жели да се крене напред и ми то веома подржавамо," рекао је Кирби.

Када је реч о томе које ће поглавље прво бити отворено, он је рекао да и само отварање првог поглавља има симболичан значај без обзира које то поглавље буде.

Према његовом мишљењу, спремно је за отварање поглавље 35, док 23 (о правосуђу и основним људским правима) није толико спремно колико поглавље 24 (о правди, слободи и безбедности).

Кирби истиче да је подстицај ЕУ важан, али да упостављање владавине закона и борба против корупције нису само везани за европске интеграције већ су у интересу грађана.

"Тешко да можете имати успешну привреду без владавине закона или ако постоји корупција. А успешна привреда вам је потребна због Србије и њених грађана", рекао је амерички амбасадор.  уз опаску да у борби против корупције може више да се уради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи