Читај ми!

Љајић: Почаст жртвама, али треба да сарађујемо

Јако је важно што је премијер Александар Вучић рекао да жели да иде у Сребреницу и његова намера је потупуно искрена и чиста, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, али и упозорио да не може "да се иде по сваку цену".

Треба да одамо почаст жртвама, али проћи ће 11. јул и морамо да нађемо канале да људи почну да сарађују и да комуницирају, рекао је Расим Љајић гостујући на РТВ-у, преноси Танјуг.

Љајић није желео да коментарише написе у појединим медијима да је Влада распарављала о тексту резолуције о Сребреници, јер је то под ознаком поверљивости, оцењујући да се око текста те резолуције подигла непотребна прашина.

"Резолуција неће допринети ничему, ако није прихваћена од већине становништва у Србији. Резолуција у оваквој форми више служи да умири савест оних који су могли да спрече злочин, а то су међународне снаге, него што ће допринети процесу помирења", рекао је Љајић.

Сматра и да је прича "погрешно постављена, јер је Међународни суд правде јасно дао правну кваслификациу тог дела, пресудом да се у Сребреници десио геноцид, али да Србија није одговорна за њега.

Текст резолуције и начин на који је она конципирана, како је додао, не може да допринесе процесу помирења који је неопходан и зато је, истиче, важнија Вучићева посета Сребреници, него доношење резолуције којом се враћају антагонизми.

"Иако већина грађана не би подржала Вучићев одлазак у Сребреницу, то би био његов храбар потез", оценио је Љајић и додао да смо дошли у ситуацију која не доприноси политичкој стабилности региона.

Како је истакао, усаглашавања о тексту резолуције тек следе и идеално би било кад би тај текст могао да буде прихватљив за све.

"Нико не може да порекне злочин који се десио у Сребреници, али ништа мање није страшно што на овој несрећи неко покушава да дође до политичких поена", рекао је Љајић.

"Зид није решење"

Министарство трговине упутило је тржишну инспекцију у Прешево и у друге општине на југу Србије, које имају појачан прилив миграната, која ће контролисати и казнити све оне за које се утврди да профитирају на њиховој несрећи, рекао је Љајић.

"Увек има оних који злоупотребљавају туђу несрећу, али нису сви трговци исти и ми смо већ данас упутили тржишну инспекцију на подручје тих општина, јер профитерство, осим што је неморалан чин, то је и кршење закона", рекао је Љајић.

Додао је да се у Влади разговарало о проблему, а формирана је и посебна радна група која ће се бавити тим проблемом.

Како је навео, најава из Мађарске да ће на граници са Србијом бити подигнут зид, утицала је да имамо кризу, јер је велики број миграната кренуо да што пре стигне до мађарске границе, односно до ЕУ "и отуда велики број миграната из Македоније".

Према његовим речима, проблем са мигранитма постаје озбиљан европски проблем на који ЕУ мора да реагује.

"Шта би било кад би свака земља која има проблем миграната то исто учинила? Вратили бисмо се у средњи век, свака држава би била ограђена сама за себе, то би утицало на нашу економију, трговину, слободан проток људи, робе и капитала... ЕУ мора тим проблемом озбиљно да се позабави", рекао је министар.

Љајић сматра да је проблем са појачаним приливом миграната "за сада" хуманитарни, али да није искључено да постане и безбедносни проблем, ако се што пре не реши.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи