Читај ми!

Ковачев: Србија је кључна земља у региону у процесу проширења

Посланик у Европском парламенту и потпредседник Уније европских федералиста Андреј Ковачев рекао је да би напредак Србије у преговорима о чланству у ЕУ био врло добар сигнал за цео регион и изразио наду да ће прва поглавља ускоро бити отворена.

На скупу о преговорима о приступању Србије ЕУ, Андреј Ковачев је нагласио да је Србија кључна земља у евроинтеграцијама, додавши да земље Западног Балкана треба да постану пуноправне чланице, преноси Бета.

Ковачев, бугарски посланик у групи Европске народне партије у ЕП, додао је да неке чланице ЕУ, попут Немачке, сматрају да у преговорима са Србијом прво треба отворити поглавље 35 и затворити га на крају преговора.

Истакао је да је битно да и Приштина буде укључена у европске интеграције и да је и у њеном интересу да не одлаже решавање отворених питања и да сарађује на томе са Београдом и Европском комисијом.

Оценивши да су из Албаније у последње време стизали "чудни сигнали", Ковачев је рекао да све неправде из прошлости треба решити кроз интеграцију у ЕУ.

Ковачев је рекао да земље Западног Балкана за разлику од земаља Источног партнерства имају европску перспективу и поред замора од проширења у ЕУ и става Европске комисије да у наредних пет година неће бити пријема нових чланица.

"Нико у Европском парламенту не каже да је потребан нови приступ за земље Западног Балкана. Све оне, укључујући Србију, Македонију и друге, биће пуноправне чланице", рекао је Ковчев на скупу који је организовало удружење Европски федералисти Србије.

Бугарски посланик је рекао да земље региона треба да што пре постану чланице ЕУ јер ће то бити добро и за регион и за Унију, са становишта стабилизације региона али и питања попут миграција и енергетске безбедности.

Посланик СНС-а у Скупштини Србије Владимир Орлић је рекао да ће отварање поглавља у преговорима о чланству представљати уважавање резултата које је Србија остварила и оценио да је у интересу свих да се не изгуби динамика у том процесу.

Орлић је рекао и да "не би било лоше да до отварања поглавља дође и раније", већ током овог лета, иако, како је истакао, Србија неће изгубити време ако ради на реформама без обзира када ће доћи до напретка у интеграцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару