Холандија подржава Србију на путу ка ЕУ

Холандија подржава стратешки циљ Србије да постане чланица ЕУ и себе види као њеног партнера у том процесу, рекао је у интервјуу Фонету амбасадор Краљевине Холандије у Београду Лорен Стоквис. Холандија је потпуно сагласна да се у приступним преговорима са Србијом отворе поглавља 23, 24 и 35, рекао је Стоквис.

Чланство у ЕУ је огроман подухват, који најпре подразумева испуњавање политичких критеријума, као што су делотворна демократија, поштовање људских права, заштита права мањина, не само етничких, равноправност полова, добросуседски односи и нормализација односа са Косовом, објаснио је Стоквис.

Други блок чине економски критеријуми, што значи успостављање економије која је у стању да издржи конкуренцију на заједничком тржишту, нагласио је Стоквис.

Он је додао да то подразумева многобројне реформе којима се сада бави Влада Србије, укључујући приватизацију јавних предузећа и рационалнију и ефикаснију администрацију, али и стварање повољнијег амбијента за домаће и стране инвестиције.

Упитан о приступним преговорима Србије са ЕУ, Стоквис је одговорио да је Холандија потпуно сагласна да се отворе поглавља 23 и 24, као и 35, о којем се још одлучује.

Европска унија ради на овим питањима, али не видимо тешкоће да се та поглавља отворе, истакао је Стоквис и похвалио велики посао који је Србија урадила у процесу скрининга.

Он наводи да ће та поглавља бити отворена што пре, нада се и пре краја године, али напомиње да то није одлука једне земље чланице, већ колективна одлука свих чланица, донета консензусом.

Истичући да је, на основу Бриселског споразума, процес нормализације односа Београда и Приштине увелико одмакао, Стоквис је рекао да је потребна његова пуна имплементација и предочио да предстоје договори о још неколико важних питања, попут формирања Заједнице српских општина, енергетике и телекомуникација.

Упитан о платформи председника Србије о Косову, Стоквис је одговорио да није видео тај документ, већ да је за њега сазнао из медија, па зато не може да се изјашњава, мада је о томе чуо прелиминарне коментаре премијера, али је напоменуо да је изузетно битно да се спроведе Бриселски споразум и да се рад настави у његовим оквирима.

Стоквис је истакао и велики напредак на плану регионалне стабилности и посебно нагласио важност сусрета премијера Србије и Албаније, оцењујући да Србија има изузетно битну улогу у региону, због чега је охрабрио да настави и продуби сарадњу са суседима.

Поводом ситуације у Македонији, Стоквис је, као изузетно важан, означио став Владе Србије да се не меша у унутрашње ствари у тој земљи, док је, што се тиче Босне и Херцеговине, нагласио да је у интересу и Србије да њеној стабилности допринесе највише што може.

Осврћући се на економску ситуацију у Србији, Стоквис је констатовао да је било неопходно предузети реформе, јер је јасно да транзиција ка тржишној економији није завршена, посебно што још има много јавних предузећа која не раде добро, а много коштају пореске обвезнике и оптерећују буџет.

Важан споразум с ММФ-ом

Стоквис сматра да је за Србију важно што је постигла споразум са Међународним монетарним фондом (ММФ) и види решеност Владе да иде путем реформи, које неће бити ни брзе, ни лаке, јер предстоје још многи изазови, међу које је убројао и сузбијање корупције.

Знам да је покренута антикорупцијска кампања, али је она још у раној фази и предстоји још много посла да се уради, оценио је Стоквис, који се искрено нада да ће у економији Србије бити успостављена "нова динамика", која ће погодовати инвеститорима.

Нису довољни само закони, већ и нова перцепција могућности, а Србија заиста има велике могућности, истакао је Стоквис и објаснио да, што се Холандије тиче, пре свега има у виду пољопривреду.

Међу области економске сарадње Холандије и Србије, Стоквис је уврстио и трансфер знања и технологија, док је политичке односе две земље оценио као изванредне, подсећајући да је холандски шеф дипломатије прошле године два пута посетио Београд, док је министар спољних послова Србије Ивица Дачић био у Холандији.

Осврћући се на област владавине права, Стоквис је указао да још много посла предстоји у правосуђу, "што сви признају", и прецизирао да је неопходно повећати професионализам, ефикасност, одговорност и независност правосуђа, како би радило у интересу друштва.

Упитан о независним институцијама у Србији, Стоквис је поручио да је изузетно значајно схватити шта су то независне институције и каква је њихова улога у друштву, не само када је реч о решавању најразноврснијих проблема грађана, већ и када је реч о њиховој улози у скретању пажње државним органима на одређене проблеме.

Време за примену медијских закона

Говорећи о медијској ситуацији, Стоквис је оценио да је много посла обављено од доношења Медијске стратегије до усвајања нових медијских закона, али да је сада време за њихову примену, пре свега у областима приватизације државних медија и транспарентности власништва.

Поводом тврдњи да су медији изложени притисцима, цензури, аутоцензури и таблоидизацији, Стоквис је рекао да већ дебата о тим темама показује да проблем постоји и изразио наду ће напредак у примени нових медијских закона утицати на његово решавање.

Истичући да је гарантовање слободе изражавања међу темељним вредностима демократије и један од главних задатака Србије на путу ка ЕУ, Стоквис је напоменуо и да је поштовање људских и мањинских права суштински важно за испуњавање политичких критеријума за чланство у Унији.

Стоквис је оценио позитивним прошлогодишње одржавање Параде поноса, која је била "велики корак напред" и симбол да "ова држава жели да права свих буду заштићена", али је изразио наду да убудуће неће бити потребна "тако велика полицијска заштита".

Стоквис је указао на важност заштите жена и деце. Следећи изазови су дискриминација на послу, али и у образовном систему и уџбеницима, додао је Стоквис, који сматра позитивним што је уведено кривично дело говора мржње. Према његовим речима, цивилни сектор је нераскидиви део демократског процеса, јер дијалог грађана и државе "представља трансимисију мисли, знања и идеја" и тај дијалог има велику вредност.

Осврћући се на петогодишњи боравак у Београду, Стоквис је истакао да је то за њега незабораван период и подсетио да је дошао у време када је Србија донела стратешку одлуку да жели да уђе у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи