Давенпорт: Чланство у ЕУ стратешки избор Србије

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да је Србија направила стратешки избор када је поднела захтев за чланство у ЕУ.

"ЕУ и њене земље чланице су поздравиле тај избор доделивши Србији званични статус кандидата за чланство, а прошле године и отвориле преговоре за чланство'', написао је Давенпорт у ауторском тексту за данашњи Блиц.

Истакао је да је Унија посвећена томе да прими све земље Балкана у своје чланство, јер без њиховог приступања европски пројекат помирења и уједињења неће бити потпун, преноси Танјуг.

Солидарност, према Давенпорту, сеже до самог срца модернизације и економског опоравка Србије. Он је навео да су ЕУ и њене земље чланице од 2000. године Србији дале више од три милијарде евра бесповратне помоћи.

"Та помоћ се наставља у износу од 200 милиона евра годишње. Заједно радимо на унапређењу образовања, регионалног и руралног развоја, енергетике, путне и железничке инфраструктуре, квалитета ваздуха и воде и управљања отпадом, као и на изградњи независног и ефикасног правосуђа, подршци борби против корупције, побољшању здравствених и социјалних услуга, повећању конкурентности, обезбеђивању приступа програмима ЕУ за истраживаче и студенте и на реформи државне управе како би боље опслуживала грађане", пише Давенпорт.

Након приступања, како наводи Давенпорт, процена је да би Србија могла да рачуна на око 1,4 милијарде евра годишње из структурних фондова ЕУ, што је око 4 одсто садашњег БДП.

''Србија ће наравно морати да буде спремна да користи ова средства на корист својих грађана, на пројектима који ће се јасно видети и осетити'', истакао је Давенпорт оценивши да стратешки избор Србије да постане чланица ЕУ има сваког смисла.

Давенпорт наглашава да се тај стратешки избор види и кроз економију, јер је ЕУ апсолутно партнер број један у погледу трговине, инвестиција, зајмова и помоћи. Скоро две трећине трговинске размене Србије је са земљама јединственог тржишта ЕУ, које такође нуди главни потенцијал за раст српског извоза.

На пример, извоз из Србије само за Италију и Немачку је знатно већи него њен извоз за Русију, Кину, Турску и САД заједно.

ЕУ је и највећи инвеститор у Србији, навео је Давенпорт додавши да је од 2005. до средине 2014. из ЕУ у Србију стигло 13,5 милијарди евра, односно 76,5 одсто целокупних страних директних инвестиција (СДИ). ЕУ је ставила Србији на располагање и око шест милијарди евра повољних зајмова.

Давенпорт је мишљења да се одлука Србије да се придружи ЕУ се не заснива само на материјалним добитима.

"Људи у Србији и другде у региону веома жуде за квалитетним животом и поштовањем заједничких вредности које чланство у ЕУ доноси за око пола милијарде њених становника. Оно што чини ЕУ јединственом и привлачном је то што можете да постанете члан, осећате се слободно и имате више могућности да живите живот какав желите, али и останете своји'', закључио је Давенпорт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи