Сенић: За отварање поглавља неопходни акциони планови

Посланик СДС и председник скупштинског Одбора за евроинтеграције Александар Сенић изјавио је да ће Србија тек по завршетку адекватних акционих планова и њихових одобрења у Бриселу бити спремна за отварање поглавља 23 и 24.

Александар Сенић је додао да ће време показати да ли су за отварање поглавља били неопходни акциони планови или договор о акумулацији Газиводе, преноси Танјуг.

Реагујући на изјаву премијера Србије Александра Вучића да отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ не зависи од акционих планова, већ од дијалога Београда и Приштине, Сенић је рекао "да ће реалност показати ко има или нема појма о чему говори, а ко обмањује грађане Србије покушавајући да прикрије неспособност владе".

Вучић је јуче рекао да сматра да је Србија највећи део посла обавила, али и указао да отварање поглавља зависи искључиво од дијалога Београда и Приштине.

"Слушао сам неке политичаре који су говорили да отварање поглавља зависи од акционог плана за поглавља 23 и 24. Морам да кажем да ти људи појма немају шта причају. Ту се ради о Заједници српских општина, енергетици и телекомуникацијама, дакле, дијалогу Београда и Приштине. Не постоји ниједна друга тема и ниједан други услов", рекао је Вучић.

Сенић оцењује да изјава да неко нема појма шта прича говори о нивоу политичке културе и о начину односа према неистомишљеницима.

"Премијер је, дакле, или неупућен у процедуру преговора или очајнички покушава да заштити своја два министра, чија министарства већ дуже од годину дана нису способна да израде адекватне акционе планове", наводи Сенић.

Он тврди да су основни предуслов за отварање поглавља 23 и 24 одобрени и усвојени акциони планови и да никакав дијалог Београда и Приштине не може да замени тај предуслов, а да тих планова још увек нема.

"Скрининзи за наведена поглавља су завршени још 2013. године, а извештаји са скрининга су достављени влади од стране ЕК пре више од годину дана. Од тада имамо по три верзије Нацрта акционих планова, али не и коначну верзију, коју би ЕК прихватила", рекао је Сенић.

Додаје да је премијер 7. маја предао Јоханесу Хану треће верзије Нацрта акционих планова, али да су оне већ сутрадан мењане и поправљане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи