Извештај Повереника није усвојен

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије није усвојио закључак о Извештају Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за 2014. годину пошто су чланови одбора из Српске напредне странке напустили седницу.

Посланици СНС-а су седницу су напустили на позив Владимира Ђукановића који је у расправи рекао да је Извештај Повереника добар и да би, да се гласа о извештају он гласао за њега, али да не може да гласа за закључак који је предложила председница одбора Весна Марјановић, преноси Бета.

"Извештај је добар и није политички памфлет за разлику од извештаја Заштитника грађана Саше Јанковића. Волео бих и убудуће да наставите тако", рекао је Ђукановић пре него што је напустио седницу.

Ђукановић је додао да чланови СНС-а не могу да гласају за закључке јер их нико ништа није питао нити консултовао.

Председница одбора Весна Марјановић одговорила је Ђукановићу да је нацрт закључка достављен посланицима да се изјасне о њему, на овој или некој другој седници.

"У овом сазиву чланови одбора не желе да се на самој седници усвајају закључци и то чини наш рад мање ефикасним", рекла је Марјановић.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић оценио је поступак чланова СНС-а "неодговорним понашањем и делањем".

"Напуштање седнице посланика СНС-а није став тих посланика према Весни Марјановић већ према Поверенику Родољубу Шабићу и његовом извештају за 2014. годину који нас упозорава на кршење права под напредњачком влашћу", рекао је Павићевић.

Како је оценио, Повереник и Заштитник грађана Саша Јанковић у Скупштини Србије треба да добију јасну подршку за свој рад који је, како је истакао, усмерен на институционално деловање.

"У Србији постоји тешко кршење начела владавине права, тешке повреде заштите података о личности и права на обавештеност", оценио је Павићевић и додао да у области заштите података о личности влада "анархија".
Повереник Родољуб Шабић је рекао да се бележи позитиван тренд у области слободног приступа информацијама од јавног значаја, али да је и даље "енормно" велики број жалби.

Шабић је на седници одбора рекао да је од доношења Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја пре 10 година до данас прогрес у овој области евидентан, али да огроман број жалби не даје разлога за задовољство.

"Проблема је страшно много и број жалби морамо да смањимо. Не можемо да савладамо проблем ажурности, 4.000 жалби смо имали прошле године", рекао је Повереник оцењујући да постоји реална могућност да се смањи број жалби у догледно време уз мало добре воље и бољу комуникацију.

Како је прецизирао, две трећине жалби решава се једном интервенцијом Повереника, највећи број разлога за жалбу у 90 одсто случајева је ћутање органа власти и игнорисање захтева, а проблем је и принудно извршење одлука Повереника.

"Поверенику нису потребна већа овлашћења већ да онај који има овлашћења само ради свој посао", рекао је Шабић наводећи да би требало мењати Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Шабић је додао да је у области заштите података о личности стање неупоредиво горе и да се пропусти и кашњења не могу никако правдати.

Посланица Социјалдемократске странке Бранка Каравидић рекла је да је Извештај детаљан и проверљив али да јој се чини да је писан тако да се не замери превише власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи