Стојановић: Преиспитати законе о омбудсману и поверенику

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић сматра да би требало преиспитати закон о заштитнику грађана и поверенику за информација од јавног значаја и заштиту података о личности. Повереник Родољуб Шабић наводи да не може да спекулише о сужавању овлашћења тих тела.

Момир Стојановић рекао је да би требало утврдити да ли је у времену када су доношени закони пренаглашена потреба приступа информацијама од јавног значаја на уштрб заштите виталних државних и националних интереса, преноси Танјуг.

Стојановић је навео да је сигуран да је Србији потребна и институција заштитника грађана и повереника те да се то не доводи у питање, али да треба повући границу које то информације од битног значаја за националну безбедност не могу бити доступне широј јавности јер та граница није јасно повучена.

Стојановић је на скупу "Закон о тајности података - како даље?" поручио Шабићу да нису на супротној страни те да нема намеру да штити службу безбедности ни од кога па ни од повереника, додајући да одбор не контролише да ли цуре информације већ да ли раде у складу са законом.

"Службе безбедности у Србији раде у складу са законом", рекао је Стојановић додајући да се у служби безбедности поштују политичка, идеолошка и интересна неутралност, као и да се у раду приликом прикупљања тајних података не врши незаконита повреда права и слобода грађана.

Шабић је рекао да не може да полемише о сужавању овлашћења независних контролних тела јер не зна како ће то бити артикулисано.

"Ако се то већ планира треба да говоримо о циљу, а не о спекулацијама", рекао је Шабић и додао да није тачно да повереник не треба да пролази безбедносну проверу.

Како каже, повереник треба и пролази два пута најригорознију проверу.

Наводи и да је много важније питање "страха од независних институција" што је феномен.
Шабић је истакао да нема ниједног повереника који је овлашћен да скида тајне законом, а да не види шта је садржина тајне, али да се то решава законом.

Каже и да из те институције никада није објављен ниједан документ, али да информације "цуре" на другој страни што треба да брине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи